Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią
Te babeczki były wynikiem przypadku, a okazały się smakową rewelacją! Kruche ciasto z masłem orzechowym, prażonymi jabłkami z aronią i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
Ciasto kruche:
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 50g
- Masło zimne - 120g
- Jajko - 1szt
- Jogurt (lub śmietana 12%) - 1 łyżka
Nadzienie:
- Masło orzechowe (gładkie albo z kawałkami orzechów) - 3-4 łyżki
- Jabłka prażone, słodzone - 300g
- Aronia w cukrze - 4 łyżki
- Cynamon - 1 niecała łyżeczka
- Płatki migdałowe - 4 łyżki
Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i jogurt. Zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie zabieramy się za pieczenie babeczek. Bierzemy foremki na babeczki/tartaletki. Lepiej sprawdzą się większe foremki - ja mam takie o średnicy 10cm. Odrywamy kawałek ciasta i dokładnie wykładamy ciastem dno i boki. Arkusz papieru do pieczenia kroimy na kwadraty trochę większe niż foremki. Każdą foremkę z ciastem przykrywamy papierem, lekko dociskamy całość i dociążamy fasolą lub gotowymi obciążnikami. Dzięki temu tartaletki będą miały piękny kształt. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze 10 minut.
Odstawiamy do ostudzenia.
Łączymy prażone jabłka, aronię i cynamon.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia.
Kruche babeczki smarujemy masłem orzechowym. Na każdą nakładamy porcję owoców i płatki migdałowe.
Babeczki są najlepsze następnego dnia.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
No ja myślę! takie babeczki u nas nie wytrzymałyby nawet 2 godzin... H&C pożarłaby na pniu!
OdpowiedzUsuń