Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto z ricottą, gruszką i kardamonem

Ciasto z ricottą, gruszką i kardamonem

Ciasto na bazie włoskiej ricotty - wyjątkowo lekkie i delikatne. Smaku nadają słodkie gruszki i korzenno-cytrynowy kardamon.

Składniki:

  • Ricotta - 250g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 180g
  • Masło - 100g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1 płaska łyżeczka
  • Gruszki w syropie - 200g
  • Cukier puder do posypania


Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ricottę ucieramy z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodajemy jajka, później roztopione masło, a na koniec mąkę z proszkiem i kardamonem. 

Połowę gruszek z syropu kroimy na małe kawałki, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do blachy keksowej. Na górze układamy pozostałe gruszki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż do zarumienienia.

Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty