Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto z ricottą, gruszką i kardamonem

Ciasto z ricottą, gruszką i kardamonem

Ciasto na bazie włoskiej ricotty - wyjątkowo lekkie i delikatne. Smaku nadają słodkie gruszki i korzenno-cytrynowy kardamon.

Składniki:

  • Ricotta - 250g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 180g
  • Masło - 100g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1 płaska łyżeczka
  • Gruszki w syropie - 200g
  • Cukier puder do posypania


Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ricottę ucieramy z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodajemy jajka, później roztopione masło, a na koniec mąkę z proszkiem i kardamonem. 

Połowę gruszek z syropu kroimy na małe kawałki, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do blachy keksowej. Na górze układamy pozostałe gruszki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż do zarumienienia.

Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty