Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto z ricottą, gruszką i kardamonem

Ciasto z ricottą, gruszką i kardamonem

Ciasto na bazie włoskiej ricotty - wyjątkowo lekkie i delikatne. Smaku nadają słodkie gruszki i korzenno-cytrynowy kardamon.

Składniki:

  • Ricotta - 250g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 180g
  • Masło - 100g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1 płaska łyżeczka
  • Gruszki w syropie - 200g
  • Cukier puder do posypania


Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ricottę ucieramy z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodajemy jajka, później roztopione masło, a na koniec mąkę z proszkiem i kardamonem. 

Połowę gruszek z syropu kroimy na małe kawałki, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do blachy keksowej. Na górze układamy pozostałe gruszki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż do zarumienienia.

Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty