Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z bobem, szynką i pesto

Makaron z bobem, szynką i pesto

Pyszny sezonowy obiad - makaron z bobem, szynką dojrzewającą, bazyliowym pesto i aromatycznym serem Grana Padano.

Składniki na 4 porcje:

  • Bób - 500g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki

  • Makaron (u mnie kolanka od Nudli Śląskich) - 200g
  • Szyna wieprzowa surowa wędzona - 100g
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Pesto bazyliowe - 2 łyżki
  • Chilli grys - szczypta
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ser Grana Padano tarty - 4 łyżeczki

Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru, na niedużym ogniu przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu obieramy ze skórek.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Szynkę kroimy w cienkie plasterki, następnie w paseczki. Szynkę smażymy na patelni, na małym ogniu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy suszone pomidory, chilli i bób, smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ugotowany makaron, pesto bazyliowe, doprawiamy pieprzem i solą (z solą uważnie, bo usmażona szynka nadaje mocno słony smak). Smażymy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Makaron rozkładamy na na 4 talerze, każdy posypujemy łyżeczką tartego sera Grana Padano.

Makaron z bobem, szynką i pesto


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty