Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z fetą i truskawkami

Sałatka z fetą i truskawkami

Truskawki sprawdzają się świetnie nie tylko w deserach! Sałatka z fetą i truskawkami to świetna kompozycja smaków. Chrupkości nadają pestki dyni. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub lekka kolacja.

Składniki:

  • Sałata np lodowa - 3-4 liście
  • Szpinak świeży - 2 garście
  • Pomidory - 2szt
  • Oliwki - 12szt
  • Suszone pomidory w oleju krojone - 1 łyżka
  • Truskawki - 8szt
  • Ser feta - 60g
  • Pestki dyni - 2 garście
  • Sos balsamiczny do dekoracji

Sos:

  • Oliwa - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki


Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Składniki na sos mieszamy. 

Liście sałaty rwiemy. Mieszamy z liśćmi szpinaku, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i suszonymi pomidorami. Mieszamy z sosem, układamy na talerzach. Na warzywach układamy pokrojoną fetę i truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i posypujemy pestkami dyni.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty