Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z fetą i truskawkami

Sałatka z fetą i truskawkami

Truskawki sprawdzają się świetnie nie tylko w deserach! Sałatka z fetą i truskawkami to świetna kompozycja smaków. Chrupkości nadają pestki dyni. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub lekka kolacja.

Składniki:

  • Sałata np lodowa - 3-4 liście
  • Szpinak świeży - 2 garście
  • Pomidory - 2szt
  • Oliwki - 12szt
  • Suszone pomidory w oleju krojone - 1 łyżka
  • Truskawki - 8szt
  • Ser feta - 60g
  • Pestki dyni - 2 garście
  • Sos balsamiczny do dekoracji

Sos:

  • Oliwa - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki


Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Składniki na sos mieszamy. 

Liście sałaty rwiemy. Mieszamy z liśćmi szpinaku, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i suszonymi pomidorami. Mieszamy z sosem, układamy na talerzach. Na warzywach układamy pokrojoną fetę i truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i posypujemy pestkami dyni.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty