Sałatka z kurczakiem i morelami
Ta sałatka to eksplozja smaków - dobrze doprawiony kurczak, słodka morela i chrupiące pestki dyni. Składniki na 3-4 porcje: Kurczak pierś lub mięso z udka bez kości - 500g Olej - 1 łyżeczka Przyprawy: Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki Papryka słodka i papryka wędzona - po 1/2 łyżeczki Curry - 1 łyżeczka płaska Morele - 8szt Masło klarowane - 1 łyżeczka Sałata rzymska - 2szt Pomidor - 2szt Ogórek - 1szt Papryka - 1szt Sos balsamiczny do dekoracji Pestki dyni - 2 garście Sos: Oliwa - 2 łyżki Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Pieprz - do smaku Mięso z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Olej mieszamy z przyprawami - czosnkiem, paprykami i curry. Nacieramy mięso i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie smażymy. Odstawiamy do ostudzenia. Morele kroimy na ćwiartki. Smażymy na maśle klarowanym od strony, gdzie była pestka, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia....
Komentarze
Prześlij komentarz