Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Szparagi z szynką w cieście francuskim

Szparagi z szynką w cieście francuskim

Delikatne szparagi, intensywna szynka i chrupiące ciasto - czyli szybka i pyszna przekąska, która zachwyci każdego!

Składniki:

  • Szparagi zielone - 1 pęczek
  • Szynka szwarcwaldzka - 7-8 plasterków
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie 230g
  • Jajko - 1szt
  • Babka płesznik (lub inne ziarenka) - 2 łyżeczki

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi układamy w grupach po 3szt. Każdą trójkę obwijamy cieniutkim plasterkiem szynki. Ciasto francuskie dzielimy na tyle części, ile mamy grup szparagów. Szparagi obwijamy ciasno paskami ciasta. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką płesznik.

Szparagi z szynką w cieście francuskim

Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut, aż do zarumienienia.

Takie przekąski smakują świetnie na ciepło i na zimno.

                              Szparagi z szynką w cieście francuskim

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty