Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kaczka pieczona w azjatyckich przyprawach

 

Aromatyczna pieczona kaczka z szalotkami. Pyszne danie na świąteczny obiad. 

Składniki:

  • Kaczka - 1/2 szt
  • Szalotki - 10szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Mirin - 2 łyżki
  • Ostry sos chilli - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone: kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Nacieramy kaczkę marynatą na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wyciągamy ją z lodówki ok 1 godzinę przed pieczeniem.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy 200ml wody. Wkładamy obrane szalotki i rozgniecione lekko ząbki czosnku.
Na to układamy kaczkę.  


Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Kiedy kaczka zacznie się rumienić, co 10 minut trzeba podlewać ją sokami, które się z niej wytapiają. Dzięki temu będzie miała kruchą skórkę, a w środku pozostanie miękka.

Jeśli macie całą kaczkę, musicie zwiększyć długość pieczenia - należy liczyć 1 godzinę na 1kg mięsa.


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty