Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto herbaciano gruszkowe


Ciasto herbaciane przedkładane lekko alkoholową masą gruszkową. 

Składniki na blachę 26cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Masło w temp pokojowej - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 2 łyżki
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Matcha sproszkowana - 2 łyżki płaskie
  • Masa:
  • Budyń waniliowy duży bez cukru - 1szt
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Nalewka gruszkowa (lub spirytus) - 50ml

Do ciasta używałam domowych gruszek w cukrze i przyprawach korzennych. Dobrze sprawdzą się także kupne gruszki w syropie, lub świeże (ale te mogą puszczać za dużo wody).

Ciasto:
Ciepłe masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, jogurt, sól, proszek, mąkę i matchę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę wykładamy do foremki 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki gruszek i lekko je dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Po ostudzeniu kroimy na pół.


Masa:
Budyń przygotowujemy według instrukcji, ale w mieszance 200ml soku gruszkowego i 100 ml mleka, i bez cukru. Powinien być bardzo gęsty. Studzimy.

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce budyń, zmiksowane gruszki i nalewkę, cały czas mieszając.
Masą przekładamy ciasto.

Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień. Jeśli włożycie je do zamykanego pojemnika lub reklamówki, szybciej będzie miękkie. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty