Ciasto herbaciane przedkładane lekko alkoholową masą gruszkową.
Składniki na blachę 26cm:
-
Ciasto:
-
Mąka pszenna - 300g
-
Masło w temp pokojowej - 150g
-
Cukier - 100g
-
Jajko - 4szt
-
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
-
Sól - szczypta
-
Jogurt naturalny - 2 łyżki
-
Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 2 łyżki
-
Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
-
Matcha sproszkowana - 2 łyżki płaskie
-
Masa:
-
Budyń waniliowy duży bez cukru - 1szt
-
Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 200ml
-
Mleko - 100ml
-
Cukier - 2 łyżki
-
Masło w temperaturze pokojowej - 150g
-
Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
-
Nalewka gruszkowa (lub spirytus) - 50ml
Do ciasta używałam domowych gruszek w cukrze i
przyprawach korzennych. Dobrze sprawdzą się także kupne gruszki w
syropie, lub świeże (ale te mogą puszczać za dużo wody).
Ciasto:
Ciepłe masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, jogurt,
sól, proszek, mąkę i matchę. Miksujemy do dokładnego połączenia
składników.
Masę wykładamy do foremki 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki gruszek i lekko je dociskamy.
Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Po ostudzeniu kroimy na pół.
Masa:
Budyń przygotowujemy według instrukcji, ale w mieszance 200ml soku
gruszkowego i 100 ml mleka, i bez cukru. Powinien być bardzo gęsty.
Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce budyń, zmiksowane gruszki i nalewkę, cały czas mieszając.
Masą przekładamy ciasto.
Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień. Jeśli włożycie je do
zamykanego pojemnika lub reklamówki, szybciej będzie miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz