Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto herbaciano gruszkowe


Ciasto herbaciane przedkładane lekko alkoholową masą gruszkową. 

Składniki na blachę 26cm:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Masło w temp pokojowej - 150g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 2 łyżki
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Matcha sproszkowana - 2 łyżki płaskie
  • Masa:
  • Budyń waniliowy duży bez cukru - 1szt
  • Sok gruszkowy (lub zalewa jeśli używacie gruszek w syropie) - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Gruszka (najlepiej z syropu) - 2szt
  • Nalewka gruszkowa (lub spirytus) - 50ml

Do ciasta używałam domowych gruszek w cukrze i przyprawach korzennych. Dobrze sprawdzą się także kupne gruszki w syropie, lub świeże (ale te mogą puszczać za dużo wody).

Ciasto:
Ciepłe masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, jogurt, sól, proszek, mąkę i matchę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę wykładamy do foremki 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki gruszek i lekko je dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Po ostudzeniu kroimy na pół.


Masa:
Budyń przygotowujemy według instrukcji, ale w mieszance 200ml soku gruszkowego i 100 ml mleka, i bez cukru. Powinien być bardzo gęsty. Studzimy.

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce budyń, zmiksowane gruszki i nalewkę, cały czas mieszając.
Masą przekładamy ciasto.

Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień. Jeśli włożycie je do zamykanego pojemnika lub reklamówki, szybciej będzie miękkie. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty