Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa warzywna na kwaśno


Zupa warzywna z dodatkiem kiszonych ogórków. Jest pyszna, a zrobicie ją w nieco ponad pół godziny.

Składniki:

  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta włoska - 1/6 główki
  • Kalafior - kilka różyczek
  • Groszek - 100g
  • Bulion (dowolny) - 2l
  • Ogórki kiszone - 5szt + pół szklanki wody
  • Ryż - 150g
  • Przyprawy:
  • Pieprz , pieprz ziołowy,
  • Liść laurowy - 3szt, ziele angielskie - 3szt (opcjonalnie)
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka

Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, kapustę szatkujemy, kalafiora kroimy na małe cząstki.

Bulion gotujemy, dodajemy do niego ryż, powyższe warzywa, groszek i ewentualnie liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy starte ogórki kiszone, wraz z wodą spod nich. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy lubczykiem, pieprzem i pieprzem ziołowym.
  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty