Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Kawa Migdałowa Rozpusta


 Kawa z lodami i Amaretto - czyli mój wyraz tęsknoty za wyjściami do kawiarni. 

 

Składniki na 2 kawy:

  • Ulubiona kawa, najlepiej z mlekiem - 2 filiżanki (u mnie rozpuszczalna, ale sprawdzi się też z ekspresu lub parzona, ale bez fusów)
  • Likier Amaretto - 60ml
  • Lody - 2 gałki (najlepiej tiramisu, kawowe, waniliowe, śmietankowe)
  • Bita śmietana
  • Ciasteczka migdałowe Amaretti - 4szt
  • Płatki migdałowe do posypania

Do deseru używamy kawy niesłodzonej, lub z odrobiną cukru. Najlepiej, po przygotowaniu odstawić ją na kilka minut, aby lody nie roztopiły się od razu po włożeniu.
W filiżankach mieszamy kawę z likierem Amaretto. Do kawy dodajemy gałkę lodów (najlepiej lody wyciągnąć z zamrażarki 5 minut wcześniej) i bitą śmietanę. Dekorujemy ciasteczkami i płatkami migdałowymi.
Kawę podajemy od razu.  


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty