Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kawa Migdałowa Rozpusta


 Kawa z lodami i Amaretto - czyli mój wyraz tęsknoty za wyjściami do kawiarni. 

 

Składniki na 2 kawy:

  • Ulubiona kawa, najlepiej z mlekiem - 2 filiżanki (u mnie rozpuszczalna, ale sprawdzi się też z ekspresu lub parzona, ale bez fusów)
  • Likier Amaretto - 60ml
  • Lody - 2 gałki (najlepiej tiramisu, kawowe, waniliowe, śmietankowe)
  • Bita śmietana
  • Ciasteczka migdałowe Amaretti - 4szt
  • Płatki migdałowe do posypania

Do deseru używamy kawy niesłodzonej, lub z odrobiną cukru. Najlepiej, po przygotowaniu odstawić ją na kilka minut, aby lody nie roztopiły się od razu po włożeniu.
W filiżankach mieszamy kawę z likierem Amaretto. Do kawy dodajemy gałkę lodów (najlepiej lody wyciągnąć z zamrażarki 5 minut wcześniej) i bitą śmietanę. Dekorujemy ciasteczkami i płatkami migdałowymi.
Kawę podajemy od razu.  


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty