Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka ze szparagami i brokułem

 

Sałatka z warzywami i serowym sosem. Pyszna i kolorowa. Idealna na imprezę, do grilla albo na zdrowe drugie śniadanie. 

Składniki na 4 porcje sałatki:

  • Brokuł - 1 szt
  • Szparagi zielone - 1 wiązka
  • Jajka - 3szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Sos:
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Ser tarty Grana Padano lub Parmezan - 40g 
  • Gałka muszkatołowa - 1 płaska łyżeczka
  • Sól, pieprz, chilli

Składniki na sos mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok 3-4 minuty (powinien być twardy i jędrny). Szparagi gotujemy w pozycji pionowej ok 8 minut. Kilka główek zostawiamy do dekoracji, resztę szparagów kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w połówki lub ćwiartki.

Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sos, ewentualnie doprawiamy do smaku, dekorujemy główkami szparagów. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty