Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kolorowe warzywa zapiekane z jajkiem


Przepis z książki o kuchni portugalskiej. Bardzo prosty i szybki przepis na danie, które zachwyca kolorami i smakiem. 

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia (już obrana i bez pestek) - 250g
  • Cukinia - 2 małe sztuki
  • Pomidory - 500g (mogą być z puszki)
  • Fasola czerwona - 1 puszka (220g po odcieku)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy, oregano, papryka słodka i ostra
  • Jajka - 4szt

Dynię, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.

Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy ok 1 minutę. Dodajemy dynię, cukinię i pomidory. Dusimy razem, aż dynia i cukinia nie zmiękną.
Doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, dodajemy fasolę i dusimy jeszcze kilka minut.

Piec nagrzewamy do 200 stopni. Do kokilek nakładamy warzywa, robimy wgłębienia i tam wbijamy jajka.
Pieczemy 10 minut. Biało powinno być ścięte, a żółtko lejące.

Podajemy z pieczywem.


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty