Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kolorowe warzywa zapiekane z jajkiem


Przepis z książki o kuchni portugalskiej. Bardzo prosty i szybki przepis na danie, które zachwyca kolorami i smakiem. 

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia (już obrana i bez pestek) - 250g
  • Cukinia - 2 małe sztuki
  • Pomidory - 500g (mogą być z puszki)
  • Fasola czerwona - 1 puszka (220g po odcieku)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy, oregano, papryka słodka i ostra
  • Jajka - 4szt

Dynię, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.

Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy ok 1 minutę. Dodajemy dynię, cukinię i pomidory. Dusimy razem, aż dynia i cukinia nie zmiękną.
Doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, dodajemy fasolę i dusimy jeszcze kilka minut.

Piec nagrzewamy do 200 stopni. Do kokilek nakładamy warzywa, robimy wgłębienia i tam wbijamy jajka.
Pieczemy 10 minut. Biało powinno być ścięte, a żółtko lejące.

Podajemy z pieczywem.


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty