Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Fit pizza twarogowa ze szparagami



Pizza w najzdrowszej wersji. Ciasto z twarogu, płatków i mąki owsianej jest niskokaloryczne, wysokobiałkowe i ... przepyszne! 
 
Składniki na 1 pizzę (dla 2 osób):
  • Ciasto:
  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Płatki owsiane - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Szparagi zielone - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Salami - kilka plastrów
  • Mozzarella - 80g
Pomidory, cebulę i salami kroimy. Szparagi łamiemy. Wkładamy pionowo do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok 3-4 minuty. Mozzarellę kroimy lub ścieramy.


Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, płatki, mąkę, proszek i sól. Dokładnie mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Jest dość klejące, więc najlepiej wyłożyć całość i rozsmarować łyżką moczoną w wodzie. Z tej porcji powinien wyjść placek mniej więcej wielkości dużego talerza.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Obracamy, pieczemy kolejne 5 minut.  
 

 
Upieczony placek smarujemy sosem, posypujemy ziołami i układamy na nim dodatki.

Dopiekamy jeszcze 10 minut.
 

 
Pizzę w tej wersji można jeść bez wyrzutów sumienia, a jest przepyszna.
 

 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty