Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Fit pizza twarogowa ze szparagami



Pizza w najzdrowszej wersji. Ciasto z twarogu, płatków i mąki owsianej jest niskokaloryczne, wysokobiałkowe i ... przepyszne! 
 
Składniki na 1 pizzę (dla 2 osób):
  • Ciasto:
  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Płatki owsiane - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Szparagi zielone - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Salami - kilka plastrów
  • Mozzarella - 80g
Pomidory, cebulę i salami kroimy. Szparagi łamiemy. Wkładamy pionowo do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok 3-4 minuty. Mozzarellę kroimy lub ścieramy.


Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, płatki, mąkę, proszek i sól. Dokładnie mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Jest dość klejące, więc najlepiej wyłożyć całość i rozsmarować łyżką moczoną w wodzie. Z tej porcji powinien wyjść placek mniej więcej wielkości dużego talerza.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Obracamy, pieczemy kolejne 5 minut.  
 

 
Upieczony placek smarujemy sosem, posypujemy ziołami i układamy na nim dodatki.

Dopiekamy jeszcze 10 minut.
 

 
Pizzę w tej wersji można jeść bez wyrzutów sumienia, a jest przepyszna.
 

 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty