Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sos chilli z ogórkiem

 

Ostro-kwaśny sos z ogórkiem, chilli i szczypiorkiem. Świetnie pasuje do ryb i mięs. Zaczerpnięty z tajskiej książki kucharskiej. Tradycyjnie ten sos jest bardzo wodnisty. Jeśli dodacie więcej ogórka można podawać go jako azjatycką wersję mizerii.

Składniki:

  • Ogórek zielony - 1 gruntowy lub 1/2 szklarniowego
  • Cebula dymka razem ze szczypiorkiem - 1 większa
  • Papryka chilli - 1 szt lub
  • Pasta z papryki chilli - 1 łyżeczka
  • Cukier palmowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Woda - 150ml
  • Sól - szczypta

Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dymkę w wiórka, szczypiorek siekamy.
Do wody dodajemy cukier, podgrzewamy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet, paprykę lub pastę, sól i cebulę. Po ostygnięciu dodajemy ogórka i szczypiorek.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub schłodzony.
Świetnie pasuje szczególnie do smażonych ryb.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty