Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sos chilli z ogórkiem

 

Ostro-kwaśny sos z ogórkiem, chilli i szczypiorkiem. Świetnie pasuje do ryb i mięs. Zaczerpnięty z tajskiej książki kucharskiej. Tradycyjnie ten sos jest bardzo wodnisty. Jeśli dodacie więcej ogórka można podawać go jako azjatycką wersję mizerii.

Składniki:

  • Ogórek zielony - 1 gruntowy lub 1/2 szklarniowego
  • Cebula dymka razem ze szczypiorkiem - 1 większa
  • Papryka chilli - 1 szt lub
  • Pasta z papryki chilli - 1 łyżeczka
  • Cukier palmowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Woda - 150ml
  • Sól - szczypta

Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dymkę w wiórka, szczypiorek siekamy.
Do wody dodajemy cukier, podgrzewamy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet, paprykę lub pastę, sól i cebulę. Po ostygnięciu dodajemy ogórka i szczypiorek.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub schłodzony.
Świetnie pasuje szczególnie do smażonych ryb.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty