Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Białe kiełbaski pieczone w żurku z musztardą


 Kiełbaski pieczone w zakwasie żurkowym z dużą ilością cebuli i pieczarkami. Błyskawiczny obiad!

Składniki:

  • Kiełbasa biała parzona - 3-4 szt
  • Cebula - 1 duża
  • Pieczarki - 200g
  • Zakwas na żurek - 8 łyżek
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Pieprz mielony
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Kiełbaski nacinamy z jednej strony.
Zakwas żuru mieszamy z musztardą.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i wykładamy do naczynie żaroodpornego. Na to układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy sosem musztardowo-żurkowym.

Pieczemy w 200 stopniach 35-40 minut.

Podajemy z pieczywem lub frytkami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty