Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Białe kiełbaski pieczone w żurku z musztardą


 Kiełbaski pieczone w zakwasie żurkowym z dużą ilością cebuli i pieczarkami. Błyskawiczny obiad!

Składniki:

  • Kiełbasa biała parzona - 3-4 szt
  • Cebula - 1 duża
  • Pieczarki - 200g
  • Zakwas na żurek - 8 łyżek
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Pieprz mielony
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Kiełbaski nacinamy z jednej strony.
Zakwas żuru mieszamy z musztardą.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i wykładamy do naczynie żaroodpornego. Na to układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy sosem musztardowo-żurkowym.

Pieczemy w 200 stopniach 35-40 minut.

Podajemy z pieczywem lub frytkami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty