Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Białe kiełbaski pieczone w żurku z musztardą


 Kiełbaski pieczone w zakwasie żurkowym z dużą ilością cebuli i pieczarkami. Błyskawiczny obiad!

Składniki:

  • Kiełbasa biała parzona - 3-4 szt
  • Cebula - 1 duża
  • Pieczarki - 200g
  • Zakwas na żurek - 8 łyżek
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Pieprz mielony
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Kiełbaski nacinamy z jednej strony.
Zakwas żuru mieszamy z musztardą.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i wykładamy do naczynie żaroodpornego. Na to układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy sosem musztardowo-żurkowym.

Pieczemy w 200 stopniach 35-40 minut.

Podajemy z pieczywem lub frytkami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty