Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sernik bakaliowy z Amaretto


Sernik z mnóstwem bakalii, amaretto i skórką pomarańczową na kruchym cieście. Idealny nie tylko od święta. 

Składniki na blachę 23x35cm:

  • Ciasto kruche:
  • Masło - 80g
  • Mąka - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 20g
  • Masa serowa:
  • Ser - 1kg - dwukrotnie zmielony lub z wiaderka
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Jajka - 5szt
  • Masło w temp pokojowej - 200g
  • Cukier - 150g
  • Mielone migdały - 50g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Bakalie - 200g (u mnie rodzynki, żurawina, daktyle, śliwki, skórka pomarańczowa))
  • Likier Amaretto - 80ml
  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa - 1szt (najlepiej deserowa)
  • Skórka pomarańczowa do dekoracji

Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Masa serowa:
Jeśli kupujecie ser w wiaderku, zwróćcie uwagę na skład - najlepsze mają w składzie tylko mielony twaróg bez dodatku tłuszczy.

Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem Amaretto na co najmniej pół godziny.

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i ubijamy. Dodajemy po łyżce twaróg, potem mąkę i migdały, cały czas miksując. Na końcu dodajemy bakalie razem z likierem i białka. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kruchym ciastem (najlepiej rwać po kawałku i układać). Wylewamy masę serową i rozprowadzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka od góry, możecie przykryć pergaminem.
Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

Polewę czekoladową przygotowujemy zgodnie z instrukcją, oczywiście można też przyrządzić domową. Ciasto dekorujemy czekoladą i skórką pomarańczową. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień, aby kruche ciasto zmiękło.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty