Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sernik bakaliowy z Amaretto


Sernik z mnóstwem bakalii, amaretto i skórką pomarańczową na kruchym cieście. Idealny nie tylko od święta. 

Składniki na blachę 23x35cm:

  • Ciasto kruche:
  • Masło - 80g
  • Mąka - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 20g
  • Masa serowa:
  • Ser - 1kg - dwukrotnie zmielony lub z wiaderka
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Jajka - 5szt
  • Masło w temp pokojowej - 200g
  • Cukier - 150g
  • Mielone migdały - 50g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Bakalie - 200g (u mnie rodzynki, żurawina, daktyle, śliwki, skórka pomarańczowa))
  • Likier Amaretto - 80ml
  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa - 1szt (najlepiej deserowa)
  • Skórka pomarańczowa do dekoracji

Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Masa serowa:
Jeśli kupujecie ser w wiaderku, zwróćcie uwagę na skład - najlepsze mają w składzie tylko mielony twaróg bez dodatku tłuszczy.

Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem Amaretto na co najmniej pół godziny.

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i ubijamy. Dodajemy po łyżce twaróg, potem mąkę i migdały, cały czas miksując. Na końcu dodajemy bakalie razem z likierem i białka. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kruchym ciastem (najlepiej rwać po kawałku i układać). Wylewamy masę serową i rozprowadzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka od góry, możecie przykryć pergaminem.
Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

Polewę czekoladową przygotowujemy zgodnie z instrukcją, oczywiście można też przyrządzić domową. Ciasto dekorujemy czekoladą i skórką pomarańczową. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień, aby kruche ciasto zmiękło.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty