Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kruche rurki z kremem kawowym


Rureczki nadziane kawowym kremem z dodatkiem alkoholu są przebojem każdej imprezy w naszym domu. Przepis od mojej mamy - sprawdzony już od wielu lat. 

Składniki (na ok 40 rurek):

  • Rurki:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Śmietana 12% lub 18% - 250ml
  • Masło - 250g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Masa:
  • Masło - 200g
  • Cukier puder - 1/4 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Spirytus (ilość według uznania - do smaku)
  • Kawa mielona - 3 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania
  • Formy do rurek

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż ładnie się połączą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski ok 2-2,5cm i zawijamy je na formie do rurek.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.  


Po wyjęciu z piekarnika rurki delikatnie zdejmujemy z foremek (łatwo odchodzą, ale trzeba uważać, żeby nie połamać).


Masa:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.

Kawę zaparzamy w bardzo małej ilości wody. Po zaparzeniu odcedzamy i studzimy.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń, cały czas ucierając. Dodajemy napar kawowy i spirytus do smaku.

Masę można schłodzić chwilę w lodówce przed nadziewaniem rurek.

Rurki nadziewamy szprycą lub małą łyżeczką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty