Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kruche rurki z kremem kawowym


Rureczki nadziane kawowym kremem z dodatkiem alkoholu są przebojem każdej imprezy w naszym domu. Przepis od mojej mamy - sprawdzony już od wielu lat. 

Składniki (na ok 40 rurek):

  • Rurki:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Śmietana 12% lub 18% - 250ml
  • Masło - 250g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Masa:
  • Masło - 200g
  • Cukier puder - 1/4 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Spirytus (ilość według uznania - do smaku)
  • Kawa mielona - 3 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania
  • Formy do rurek

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż ładnie się połączą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski ok 2-2,5cm i zawijamy je na formie do rurek.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.  


Po wyjęciu z piekarnika rurki delikatnie zdejmujemy z foremek (łatwo odchodzą, ale trzeba uważać, żeby nie połamać).


Masa:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.

Kawę zaparzamy w bardzo małej ilości wody. Po zaparzeniu odcedzamy i studzimy.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń, cały czas ucierając. Dodajemy napar kawowy i spirytus do smaku.

Masę można schłodzić chwilę w lodówce przed nadziewaniem rurek.

Rurki nadziewamy szprycą lub małą łyżeczką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty