Rureczki nadziane kawowym kremem z dodatkiem alkoholu są przebojem
każdej imprezy w naszym domu. Przepis od mojej mamy - sprawdzony już od
wielu lat.
Składniki (na ok 40 rurek):
-
Rurki:
-
Mąka pszenna - 500g
-
Śmietana 12% lub 18% - 250ml
-
Masło - 250g
-
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Żółtka jaj - 2szt
-
Masa:
-
Masło - 200g
-
Cukier puder - 1/4 szklanki
-
Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
-
Spirytus (ilość według uznania - do smaku)
-
Kawa mielona - 3 łyżeczki
-
Dodatkowo:
-
Cukier puder do posypania
-
Formy do rurek
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż ładnie się połączą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski ok 2-2,5cm i zawijamy je na formie do rurek.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika rurki delikatnie zdejmujemy z foremek (łatwo odchodzą, ale trzeba uważać, żeby nie połamać).
Masa:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie
mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie
bardzo twardy.
Kawę zaparzamy w bardzo małej ilości wody. Po zaparzeniu odcedzamy i studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy
partiami budyń, cały czas ucierając. Dodajemy napar kawowy i spirytus do
smaku.
Masę można schłodzić chwilę w lodówce przed nadziewaniem rurek.
Rurki nadziewamy szprycą lub małą łyżeczką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz