Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Curry z ziemniakami i serem paneer

 

Curry z ziemniakami i pomidorami, podawane ze smażonym serem paneer. To proste danie to bogactwo orientalnych smaków. 

Składniki (na 5 porcji):

  • Ziemniaki - 6 większych
  • Pomidory - 800g (mogą być z puszki)
  • Cukinia - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Czerwona pasta curry - 50g
  • Ser paneer - 400g (przepis poniżej)
  • Olej - 1 łyżka
  • Do dekoracji świeża kolendra

Ser paneer (panir) można kupić, lub zrobić dzień wcześniej z tego przepisu. Jest bardzo prosty. Warto zrobić z 2 litrów mleka.

Curry:
Ziemniaki i cukinię kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na oleju przesmażamy cebulę i czosnek około 1 minuty. Dodajemy pomidory i pastę curry. Dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i cukinię. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dolewamy dok z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku (pasta curry jest na tyle bogata, że raczej nie będzie to konieczne).

Ser kroimy w kostkę i smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia.

Curry podajemy z serem i posypane świeżą kolendrą (której niestety nie miałam). 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty