Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Curry z ziemniakami i serem paneer
Curry z ziemniakami i pomidorami, podawane ze smażonym serem paneer. To proste danie to bogactwo orientalnych smaków.
Składniki (na 5 porcji):
- Ziemniaki - 6 większych
- Pomidory - 800g (mogą być z puszki)
- Cukinia - 1szt
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Czerwona pasta curry - 50g
- Ser paneer - 400g (przepis poniżej)
- Olej - 1 łyżka
- Do dekoracji świeża kolendra
Ser paneer (panir) można kupić, lub zrobić dzień wcześniej z tego przepisu. Jest bardzo prosty. Warto zrobić z 2 litrów mleka.
Curry:
Ziemniaki i cukinię kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na oleju przesmażamy cebulę i czosnek około 1 minuty. Dodajemy pomidory i
pastę curry. Dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i
cukinię. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż
ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Kiedy
ziemniaki będą miękkie, dolewamy dok z cytryny i ewentualnie doprawiamy
do smaku (pasta curry jest na tyle bogata, że raczej nie będzie to
konieczne).
Ser kroimy w kostkę i smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia.
Curry podajemy z serem i posypane świeżą kolendrą (której niestety nie miałam).
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz