Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka z białej rzepy i ogórka

 

Biała rzepa jest bardzo zdrowa i niezwykle smaczna - delikatniejsza niż rzodkiewka i lekko chrupiąca.

Składniki:

  • Biała rzepa - 2szt
  • Ogórek zielony - 1 długi lub 2 gruntowe
  • Jabłko - 1 duże soczyste
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • Do posypania - pestki dyni

Rzepę obieramy. Razem z ogórkami i jabłkiem kroimy w plasterki. Składniki na sos mieszamy. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną, przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty