Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Surówka z białej rzepy i ogórka

 

Biała rzepa jest bardzo zdrowa i niezwykle smaczna - delikatniejsza niż rzodkiewka i lekko chrupiąca.

Składniki:

  • Biała rzepa - 2szt
  • Ogórek zielony - 1 długi lub 2 gruntowe
  • Jabłko - 1 duże soczyste
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • Do posypania - pestki dyni

Rzepę obieramy. Razem z ogórkami i jabłkiem kroimy w plasterki. Składniki na sos mieszamy. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną, przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty