Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Klopsy rybne z makaronem konjac
Delikatne, miękkie klopsy z tołpygi podane z makaronem konjac smażonym w
azjatyckich przyprawach. Makaron konjac w smaku przypomina ryżowy lub
sojowy, ale praktycznie nie ma kalorii (w 100g - 8kcal).
Składniki na 2 porcje:
- Klopsy:
- Filet z tołpygi - 350g
- Jajko - 1szt
- Kasza manna - 1 łyżka
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Makaron:
- Makaron konjac - 200g gotowego (jest sprzedawany już przygotowany tylko do odcedzenia)
- Kapusta pekińska (białe części) - 300g
- Marchew - 1szt
- Przyprawy mielone: imbir, chilli, trawa cytrynowa, kolendra i kumin
- Olej - ok 1 łyżka
Klopsy:
Mięso z fileta mielimy (maszynką albo blenderem), albo kroimy na małe
kawałeczki. Mieszamy z jajkiem, kaszą, bułką tartą i doprawiamy solą i
pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu z każdej strony do mocnego
zarumienienia.
Makaron:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Białe części kapusty pekińskiej szatkujemy, marchew trzemy na grubych
oczkach. Smażmy na oleju ze wszystkimi przyprawami. Kiedy kapusta
zacznie mięknąć dodajemy makaron. Smażymy razem 2 minuty. Makaron konjac
jest bardzo neutralny w smaku, przyjmuje smak dodanych przypraw.
Klopsy podajemy na makaronie. Świetnym dodatkiem do tego dania jest sos z ogórkiem z tego przepisu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz