Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Klopsy rybne z makaronem konjac

 

Delikatne, miękkie klopsy z tołpygi podane z makaronem konjac smażonym w azjatyckich przyprawach. Makaron konjac w smaku przypomina ryżowy lub sojowy, ale praktycznie nie ma kalorii (w 100g - 8kcal).
 

Składniki na 2 porcje:

  • Klopsy:
  • Filet z tołpygi - 350g
  • Jajko - 1szt
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Makaron:
  • Makaron konjac - 200g gotowego (jest sprzedawany już przygotowany tylko do odcedzenia)
  • Kapusta pekińska (białe części) - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Przyprawy mielone: imbir, chilli, trawa cytrynowa, kolendra i kumin
  • Olej - ok 1 łyżka

Klopsy:
Mięso z fileta mielimy (maszynką albo blenderem), albo kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy z jajkiem, kaszą, bułką tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu z każdej strony do mocnego zarumienienia.

Makaron:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Białe części kapusty pekińskiej szatkujemy, marchew trzemy na grubych oczkach. Smażmy na oleju ze wszystkimi przyprawami. Kiedy kapusta zacznie mięknąć dodajemy makaron. Smażymy razem 2 minuty. Makaron konjac jest bardzo neutralny w smaku, przyjmuje smak dodanych przypraw.

Klopsy podajemy na makaronie. Świetnym dodatkiem do tego dania jest sos z ogórkiem z tego przepisu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty