Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Klopsy rybne z makaronem konjac

 

Delikatne, miękkie klopsy z tołpygi podane z makaronem konjac smażonym w azjatyckich przyprawach. Makaron konjac w smaku przypomina ryżowy lub sojowy, ale praktycznie nie ma kalorii (w 100g - 8kcal).
 

Składniki na 2 porcje:

  • Klopsy:
  • Filet z tołpygi - 350g
  • Jajko - 1szt
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Makaron:
  • Makaron konjac - 200g gotowego (jest sprzedawany już przygotowany tylko do odcedzenia)
  • Kapusta pekińska (białe części) - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Przyprawy mielone: imbir, chilli, trawa cytrynowa, kolendra i kumin
  • Olej - ok 1 łyżka

Klopsy:
Mięso z fileta mielimy (maszynką albo blenderem), albo kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy z jajkiem, kaszą, bułką tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu z każdej strony do mocnego zarumienienia.

Makaron:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Białe części kapusty pekińskiej szatkujemy, marchew trzemy na grubych oczkach. Smażmy na oleju ze wszystkimi przyprawami. Kiedy kapusta zacznie mięknąć dodajemy makaron. Smażymy razem 2 minuty. Makaron konjac jest bardzo neutralny w smaku, przyjmuje smak dodanych przypraw.

Klopsy podajemy na makaronie. Świetnym dodatkiem do tego dania jest sos z ogórkiem z tego przepisu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty