Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni

 

Ciasto bez dodatku cukru, słodkie dzięki daktylom i dojrzałym bananom. Pyszne i można jeść bez wyrzutów sumienia. 

Składniki (u mnie w keksówce 12x32cm, ale w mniejszej też wyjdzie):

  • Banan dojrzały - 3 do ciasta i 1 do dekoracji
  • Jajko - 3szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka płaska
  • Pasta daktylowa - 150g
  • Jogurt naturalny - 100ml
  • Pestki dyni - 1/3 szklanki
  • Olej do natłuszczenia formy

Ciasto piekłam w keksówce 12x32 cm, ale w mniejszej też wyjdzie.

3 banany ugniatamy widelcem. Pastę daktylową rwiemy na kawałki. Mieszamy z jajkami, olejem, jogurtem. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem. Trochę pestek zostawiamy na dekorację, resztę kroimy na mniejsze kawałki (ja roztarłam w moździerzu). Rozdrobnione pestki wrzucamy do ciasta.
Do natłuszczonej formy wylewamy ciasto. Na górze układamy przeciętego banana i rozsypujemy pestki dyni.
 


 
 Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po wyciągnięciu z pieca zostawiamy na 10 minut, potem wyjmujemy na kratkę do suszenia.

Ciasto jemy po ostudzeniu, najlepsze jest następnego dnia. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty