Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni

 

Ciasto bez dodatku cukru, słodkie dzięki daktylom i dojrzałym bananom. Pyszne i można jeść bez wyrzutów sumienia. 

Składniki (u mnie w keksówce 12x32cm, ale w mniejszej też wyjdzie):

  • Banan dojrzały - 3 do ciasta i 1 do dekoracji
  • Jajko - 3szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka płaska
  • Pasta daktylowa - 150g
  • Jogurt naturalny - 100ml
  • Pestki dyni - 1/3 szklanki
  • Olej do natłuszczenia formy

Ciasto piekłam w keksówce 12x32 cm, ale w mniejszej też wyjdzie.

3 banany ugniatamy widelcem. Pastę daktylową rwiemy na kawałki. Mieszamy z jajkami, olejem, jogurtem. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem. Trochę pestek zostawiamy na dekorację, resztę kroimy na mniejsze kawałki (ja roztarłam w moździerzu). Rozdrobnione pestki wrzucamy do ciasta.
Do natłuszczonej formy wylewamy ciasto. Na górze układamy przeciętego banana i rozsypujemy pestki dyni.
 


 
 Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po wyciągnięciu z pieca zostawiamy na 10 minut, potem wyjmujemy na kratkę do suszenia.

Ciasto jemy po ostudzeniu, najlepsze jest następnego dnia. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty