Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zapiekane naleśniki z serem i bananem


 Składniki (na 4 porcje):

  • Naleśniki (na 10 szt na patelni 26cm):
  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 250ml
  • Woda - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżka + do smażenia
  • Masa:
  • Ser biały - 300g
  • Banan - 2szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 180ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Dodatkowo - olej do nasmarowania formy

Składniki na naleśniki mieszamy łyżką. Zostawiamy na 10 minut, po tym czasie jeszcze raz mieszamy. Smażymy z obu stron na natłuszczonej patelni.

Masa:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i, jeśli są duże, kroimy na połówki.
Ser biały i banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.  


Naleśniki smarujemy nadzieniem i każdego kroimy na 3 części. Układamy naleśniki, jak na zdjęciu, w natłuszczonej formie do pieczenia lub naczyniu żaroodporny. 


Składniki na sos mieszamy. Zalewamy naleśniki sosem.


Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (góra-dół).

Naleśniki podajemy na gorąco.


     

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty