Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zapiekane naleśniki z serem i bananem


 Składniki (na 4 porcje):

  • Naleśniki (na 10 szt na patelni 26cm):
  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 250ml
  • Woda - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżka + do smażenia
  • Masa:
  • Ser biały - 300g
  • Banan - 2szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 180ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Dodatkowo - olej do nasmarowania formy

Składniki na naleśniki mieszamy łyżką. Zostawiamy na 10 minut, po tym czasie jeszcze raz mieszamy. Smażymy z obu stron na natłuszczonej patelni.

Masa:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i, jeśli są duże, kroimy na połówki.
Ser biały i banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.  


Naleśniki smarujemy nadzieniem i każdego kroimy na 3 części. Układamy naleśniki, jak na zdjęciu, w natłuszczonej formie do pieczenia lub naczyniu żaroodporny. 


Składniki na sos mieszamy. Zalewamy naleśniki sosem.


Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (góra-dół).

Naleśniki podajemy na gorąco.


     

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty