Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Babka różana na maślance


 Miękka i delikatna babka różana z różanym lukrem. Będzie ozdobą stołu, nie tylko na Święta.

Składniki:

  • Maślanka - 200ml
  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 100ml
  • Cukier - 130g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Suszone płatki różane - 10g
  • Syrop różany - 1 łyżka
  • Esencja waniliowa - zgodnie z instrukcją
  • Nasączenie:
  • Syrop różany - 1 łyżka (+1 łyżka przegotowanej wody)
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Syrop różany - ok 3 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Tłuszcz do nasmarowania formy
  • Suszone płatki róży do dekoracji

Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po kolei: maślankę, olej, syrop różany i esencję waniliową, proszek, mąkę. Na końcu dodajemy suszone płatki róż i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy na babkę.

Pieczemy w 180 stopniach 50 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i polewamy syropem różanym wymieszanym z wodą.
Zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.


Cukier puder mieszamy z syropem różanym. Ilość dodawanego syropu zależy od jego gęstości. Ja używałam domowego, dość płynnego. Lukier powinien być gęsty, ale lejący.

Babkę polewamy lukrem i posypujemy płatkami różanymi.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty