Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Babka różana na maślance


 Miękka i delikatna babka różana z różanym lukrem. Będzie ozdobą stołu, nie tylko na Święta.

Składniki:

  • Maślanka - 200ml
  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 100ml
  • Cukier - 130g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Suszone płatki różane - 10g
  • Syrop różany - 1 łyżka
  • Esencja waniliowa - zgodnie z instrukcją
  • Nasączenie:
  • Syrop różany - 1 łyżka (+1 łyżka przegotowanej wody)
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Syrop różany - ok 3 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Tłuszcz do nasmarowania formy
  • Suszone płatki róży do dekoracji

Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po kolei: maślankę, olej, syrop różany i esencję waniliową, proszek, mąkę. Na końcu dodajemy suszone płatki róż i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy na babkę.

Pieczemy w 180 stopniach 50 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i polewamy syropem różanym wymieszanym z wodą.
Zostawiamy do zupełnego ostygnięcia.


Cukier puder mieszamy z syropem różanym. Ilość dodawanego syropu zależy od jego gęstości. Ja używałam domowego, dość płynnego. Lukier powinien być gęsty, ale lejący.

Babkę polewamy lukrem i posypujemy płatkami różanymi.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty