Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Surówka z białej rzodkwi i gruszki

Biała rzodkiew ma intensywniejszy smak i jest zdrowsza niż zwyczajna. Świetnie sprawdza się z lekkiej surówce z marchewką, selerem i gruszką.

Składniki (dla 3-4 osób):

  • Rzodkiew biała - 1szt (ok 400g)
  • Marchew - 1szt
  • Seler korzeniowy - 1/4 niedużego
  • Gruszka słodka - 1 duża
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek (lub inny sos z chilli) - 1 łyżeczka
  • Sezam - do posypania

Składniki na sos mieszamy.

Rzodkiew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Lekko odciskamy (odciśnięty sok można wypić po schłodzeniu - jest bardzo zdrowy!).

Selera i marchew obieramy. Ścieramy na grubych oczkach razem z gruszką.

Mieszamy wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Przed podaniem posypujemy sezamem. Sałatka jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty