Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka z białej rzodkwi i gruszki

Biała rzodkiew ma intensywniejszy smak i jest zdrowsza niż zwyczajna. Świetnie sprawdza się z lekkiej surówce z marchewką, selerem i gruszką.

Składniki (dla 3-4 osób):

  • Rzodkiew biała - 1szt (ok 400g)
  • Marchew - 1szt
  • Seler korzeniowy - 1/4 niedużego
  • Gruszka słodka - 1 duża
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek (lub inny sos z chilli) - 1 łyżeczka
  • Sezam - do posypania

Składniki na sos mieszamy.

Rzodkiew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Lekko odciskamy (odciśnięty sok można wypić po schłodzeniu - jest bardzo zdrowy!).

Selera i marchew obieramy. Ścieramy na grubych oczkach razem z gruszką.

Mieszamy wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Przed podaniem posypujemy sezamem. Sałatka jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty