Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Surówka z białej rzodkwi i gruszki

Biała rzodkiew ma intensywniejszy smak i jest zdrowsza niż zwyczajna. Świetnie sprawdza się z lekkiej surówce z marchewką, selerem i gruszką.

Składniki (dla 3-4 osób):

  • Rzodkiew biała - 1szt (ok 400g)
  • Marchew - 1szt
  • Seler korzeniowy - 1/4 niedużego
  • Gruszka słodka - 1 duża
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek (lub inny sos z chilli) - 1 łyżeczka
  • Sezam - do posypania

Składniki na sos mieszamy.

Rzodkiew obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Lekko odciskamy (odciśnięty sok można wypić po schłodzeniu - jest bardzo zdrowy!).

Selera i marchew obieramy. Ścieramy na grubych oczkach razem z gruszką.

Mieszamy wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Przed podaniem posypujemy sezamem. Sałatka jest idealnym dodatkiem do mięs i ryb. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty