Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z burakiem, jarmużem i ananasem


Bardzo zdrowa sałatka z pieczonym burakiem, jarmużem, ananasem i serem feta. Kolorowa i pełna witamin. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Burak podłużny - 2szt
  • Jarmuż - 1 garść samych liści
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt (lub 2 zwykłe małe pomidory)
  • Ananas (świeży lub z puszki) - 2 plastry
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Gotowy sos grecki sałatkowy

Buraki zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy, czy jest już miękki. Jeśli nie, to dopiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Po ostudzeniu obieramy ze skórki.

Buraki, ananasa i ogórki kroimy w plastry. Pomidory kroimy na połówki, a jarmuż na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę
Olej mieszamy z gotową mieszanką sałatkową.

Wszystkie składniki mieszkamy z sosem.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty