Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z burakiem, jarmużem i ananasem


Bardzo zdrowa sałatka z pieczonym burakiem, jarmużem, ananasem i serem feta. Kolorowa i pełna witamin. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Burak podłużny - 2szt
  • Jarmuż - 1 garść samych liści
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt (lub 2 zwykłe małe pomidory)
  • Ananas (świeży lub z puszki) - 2 plastry
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Gotowy sos grecki sałatkowy

Buraki zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy, czy jest już miękki. Jeśli nie, to dopiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Po ostudzeniu obieramy ze skórki.

Buraki, ananasa i ogórki kroimy w plastry. Pomidory kroimy na połówki, a jarmuż na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę
Olej mieszamy z gotową mieszanką sałatkową.

Wszystkie składniki mieszkamy z sosem.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty