Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Limonkowy ryż z karmelizowaną szalotką


Ryż ze słodkimi karmelizowanymi szalotkami, ostrą papryką i skórką z limonki. To świetny dodatek do mięs i ryb - szczególnie pieczonego drobiu i dań w stylu azjatyckim. Jest pyszny i bardzo aromatyczny. 

Składniki na 4 porcje:

  • Ryż - 200g
  • Szalotki - 10szt
  • Limonka - 1szt (tylko skórka)
  • Cukier - 1 łyżka płaska
  • Masło - 1 łyżka
  • Papryka ostra (chilli lub habanero) - 1szt
  • Sól - 1 łyżeczka

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Kiedy ryż będzie już dochodził, szykujemy szalotki. Obieramy je i kroimy na połówki. Na patelni podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier, szalotki i drobno pokrojoną papryczkę. Trzymamy pod przykryciem na średnim ogniu, często mieszając, aż szalotki zmiękną.


Do szalotek wrzucamy odcedzony ryż, skórkę z limonki i dokładnie mieszamy. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

W razie potrzeby doprawiamy.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty