Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Limonkowy ryż z karmelizowaną szalotką


Ryż ze słodkimi karmelizowanymi szalotkami, ostrą papryką i skórką z limonki. To świetny dodatek do mięs i ryb - szczególnie pieczonego drobiu i dań w stylu azjatyckim. Jest pyszny i bardzo aromatyczny. 

Składniki na 4 porcje:

  • Ryż - 200g
  • Szalotki - 10szt
  • Limonka - 1szt (tylko skórka)
  • Cukier - 1 łyżka płaska
  • Masło - 1 łyżka
  • Papryka ostra (chilli lub habanero) - 1szt
  • Sól - 1 łyżeczka

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Kiedy ryż będzie już dochodził, szykujemy szalotki. Obieramy je i kroimy na połówki. Na patelni podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier, szalotki i drobno pokrojoną papryczkę. Trzymamy pod przykryciem na średnim ogniu, często mieszając, aż szalotki zmiękną.


Do szalotek wrzucamy odcedzony ryż, skórkę z limonki i dokładnie mieszamy. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

W razie potrzeby doprawiamy.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty