Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Jajka faszerowane hummusem na ostro


Dość nietypowa przekąska Wielkanocna, ale my w domu lubimy na ostro ;) Faszerowane jajka w pikantnej wersji - z hummusem i papryczkami chilli.

Składniki:

  • Jajka - 6szt
  • Ciecierzyca - 1/2 puszki (+ 1 lub 2 łyżki zalewy)
  • Tahini - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • papryka słodka, ostra, wędzona, kumin, kolendra
  • Do dekoracji: ostre papryczki w całości lub plasterkach

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka.

Ciecierzycę (wraz z łyżką zalewy), obrany czosnek i żółtka jaj miksujemy. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać jeszcze trochę zalewy z cieciorki. Dodajemy koncentrat, tahini, sok z cytryny i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.

Białka jaj nadziewamy hummusem - najlepiej zrobić to szprycą cukierniczą. Dekorujemy ostrymi papryczkami.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty