Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny
Mazurek to punk obowiązkowy Wielkanocy. To przepis, z którego moja mama piecze go odkąd pamiętam i zawsze znika jako pierwszy! 

Składniki:

  • Ciasta:
  • Mąka pszenna - 5 szklanek
  • Masło - 100g
  • Cukier - 1 i 1/3 szkl
  • Śmietana - 3 i 1/2 łyżki
  • Miód - 4 łyżki
  • Soda - 2 i 1/2 łyżeczki
  • Jajka - 3szt
  • Masa:
  • Migdały - 200g
  • Mleko - 3/4 litra
  • Kasza manna - 4 i 1/2 łyżki
  • Masło - 300g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Olejek migdałowy
  • Dodatkowo:
  • Powidła śliwkowe
  • Polewa czekoladowa - domowa lub kupna
  • Do dekoracji:
  • migdały w płatkach lub kruszone,
  • kandyzowane owoce, bakalie

Na blachę 25 x 37cm.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Jeśli pieczecie na mniejszej blasze, możecie ciasto podzielić na 4 części.


Migdały sparzamy, obieramy ze skórek. Mielimy. Ten krok można pominąć, kupując tarte migdały.

Mleko gotujemy z grysikiem, zostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami grysik, migdały i olejek migdałowy.

Blaty przekładamy masą i powidłami śliwkowymi (blat, masa, blat, masa i śliwki, blat).


Na ciasto wylewamy polewę i dekorujemy dowolnie. Ja najbardziej lubię dekorację z kandyzowanych owoców, bakalii i migdałów.

Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej jeden, a najlepiej dwa dni. 

 

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

 

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

 

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty