Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Strudel z kapustą i grzybami


Przepyszny strudel z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące, a w środku tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Strudel smakuje świetnie na ciepło i zimno. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g + do podsypania stolnicy
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 60ml
  • Masło - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Do nasmarowania strudla:
  • Jajko - 1szt
  • Ziarna do posypania - u mnie babka płesznik, ale może być kminek lub sezam

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno.
Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.

Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.

Teraz możemy rozwałkować ciasto. W razie potrzeby podsypujemy stolnicę mąką. Ciasto z tego przepisu ma świetną konsystencję, jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko.  


Na ciasto wykładamy farsz (zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką, kminkiem lub sezamem. 


Ciasto pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Powinno być mocno zarumienione, aby w środku było dobrze dopieczone. 


Po upieczeniu można podać go od razu, lub zostawić podawać na zimno. Po ostudzeniu lepiej się go kroi. Pokrojone plastry można podawać np. z barszczem. 


  

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty