Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z agrestem, bundzem i kolendrą


Kolorowa sałatka z serem bundzem, warzywami i agrestem. 

Składniki na 2 porcje:

  • Ser bundz - 80g
  • Sałata - kilka liści
  • Pomidor - 2szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 2szt
  • Czerwona fasola - 1/2 puszki
  • Agrest - 2 garście
  • Kolendra - kilka liści
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka

 Pomidora kroimy na ćwiartki, rzodkiewkę i ogórka w plasterki. Sałatę kroimy lub rwiemy. Agrest zostawiamy w całości lub kroimy na pół. Ser kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy z agrestem i serem. Dodajemy liście kolendry.
Składniki sosu mieszamy, dodajemy do sałatki.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty