Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Sałatka z agrestem, bundzem i kolendrą


Kolorowa sałatka z serem bundzem, warzywami i agrestem. 

Składniki na 2 porcje:

  • Ser bundz - 80g
  • Sałata - kilka liści
  • Pomidor - 2szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 2szt
  • Czerwona fasola - 1/2 puszki
  • Agrest - 2 garście
  • Kolendra - kilka liści
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka

 Pomidora kroimy na ćwiartki, rzodkiewkę i ogórka w plasterki. Sałatę kroimy lub rwiemy. Agrest zostawiamy w całości lub kroimy na pół. Ser kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy z agrestem i serem. Dodajemy liście kolendry.
Składniki sosu mieszamy, dodajemy do sałatki.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty