Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną

Samodzielne danie, dodatek do mięsa lub sałatka do pracy. Ten kuskus jest pyszny i na ciepło i na zimno. 

  • Kuskus - 160g
  • Szparagi zielone - 250g
  • Jarmuż - 6-7 dużych liści
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Migdały płatki - 3 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz do smaku

Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok 2cm nad linię ziaren) i przykrywamy. Zostawiamy na ok 5 minut. Po tym czasie mieszamy widelcem i sprawdzamy, czy kasza jest już miękka.

Szparagi kroimy na kawałki, główki odkładamy osobno. Do wrzącej wody wkładamy kawałki bez główek i gotujemy na małym ogniu 7 minut. Dodajemy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Jarmuż kroimy w kostkę i sparzamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Żurawinę można na chwilę zalać odrobiną ciepłej wody, aby zmiękła.

Mieszamy kuskus, szparagi, jarmuż, żurawinę pomidory i migdał (trochę zostawiamy do dekoracji). Dodajemy olej i pieprz. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty