Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Strudel z kapustą i grzybami
Przepyszny strudel z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące, a w środku tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Strudel smakuje świetnie na ciepło i zimno.
Składniki:
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 250g + do podsypania stolnicy
- Jajko - 1szt
- Mleko - 60ml
- Masło - 1 łyżka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Farsz:
- Grzyby suszone - 2 garście
- Kapusta kiszona - 500g
- Cebula - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Pieprz i sól do smaku
- Do nasmarowania strudla:
- Jajko - 1szt
- Ziarna do posypania - u mnie babka płesznik, ale może być kminek lub sezam
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym
czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby
kroimy drobno.
Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.
Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez
około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy do
ostudzenia.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z
masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z
ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5
minut.
Teraz możemy rozwałkować ciasto. W razie potrzeby podsypujemy stolnicę
mąką. Ciasto z tego przepisu ma świetną konsystencję, jest bardzo
elastyczne i nie rozrywa się. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo
cienko.
Na ciasto wykładamy farsz (zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką, kminkiem lub sezamem.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Powinno być mocno zarumienione, aby w środku było dobrze dopieczone.
Po upieczeniu można podać go od razu, lub zostawić podawać na zimno. Po ostudzeniu lepiej się go kroi. Pokrojone plastry można podawać np. z barszczem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
jejku jak one pysznie wygladają i do tego czerwony barszczyk :))))
OdpowiedzUsuńNarobilas mi checi na taki strudelek, musze kiedys zrobic!
OdpowiedzUsuńTo jest kulinarny majstersztyk :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuń