Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Pizza z kalafiora i twarogu - fit pizza

 

Placek z kalafiora i białego sera to mniej kaloryczna wersja pszennej pizzy. Ciasto jest zdrowe i bardzo dobre! 

Składniki na 1 pizzę dla 2 osób:

  • Spód pizzy:
  • Kalafior - 300g
  • Twaróg - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Dodatki - według uznania, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Boczek, ser żółty, szparagi, cebula, jalapeno
  • suszone pomidory, pomidory świeże, oliwki,

Surowego kalafiora razem z twarogiem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko, mąkę, proszek, sól i zioła. Mieszamy.

Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 1cm.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia.


Teraz pizzę obracamy (najlepiej za pomocą dużego talerza). Dopiekamy jeszcze 5 minut.


Na upieczony placek wykładamy dodatki i pieczemy jeszcze 10 minut. Lepiej, aby dodatki nie były bardzo mokre, aby ciasto od nich nie namokło.

Pizza jest miększa niż zwykła, ale spokojnie można ją pokroić na kawałki. Polecam, bo smakuje naprawdę świetnie! 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty