Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pizza z kalafiora i twarogu - fit pizza

 

Placek z kalafiora i białego sera to mniej kaloryczna wersja pszennej pizzy. Ciasto jest zdrowe i bardzo dobre! 

Składniki na 1 pizzę dla 2 osób:

  • Spód pizzy:
  • Kalafior - 300g
  • Twaróg - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Dodatki - według uznania, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Boczek, ser żółty, szparagi, cebula, jalapeno
  • suszone pomidory, pomidory świeże, oliwki,

Surowego kalafiora razem z twarogiem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko, mąkę, proszek, sól i zioła. Mieszamy.

Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 1cm.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia.


Teraz pizzę obracamy (najlepiej za pomocą dużego talerza). Dopiekamy jeszcze 5 minut.


Na upieczony placek wykładamy dodatki i pieczemy jeszcze 10 minut. Lepiej, aby dodatki nie były bardzo mokre, aby ciasto od nich nie namokło.

Pizza jest miększa niż zwykła, ale spokojnie można ją pokroić na kawałki. Polecam, bo smakuje naprawdę świetnie! 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty