Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką


Wyjątkowo proste i szybkie kruche ciasto z sezonowymi owocami. Przepis od koleżanki - sprawdzony już wielokrotnie!

 Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 3szklanki
  • Żółtka jaj - 5szt
  • Cukier - 80g
  • Masło - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Śmietana 12%, 18% (lub jogurt) - 3 łyżki
  • Piana:
  • Białka jaj - 5szt
  • Cukier - 70g
  • Owoce - u mnie truskawki i rabarbar  

Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z resztą składników na ciasto. Dzielimy na 2 części. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy połówkę ciasta. Na to układamy owoce - jeden obok drugiego obok siebie, aby zajęły całą blachę.

Białka ubijamy z cukrem wykładamy na owoce. Na górę kruszymy pozostałą połówkę ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Studzimy. Smacznego!

Ciasto można wykonać z innymi owocami, jeśli są bardzo mokre można posypać je delikatnie bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty