Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką


Wyjątkowo proste i szybkie kruche ciasto z sezonowymi owocami. Przepis od koleżanki - sprawdzony już wielokrotnie!

 Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 3szklanki
  • Żółtka jaj - 5szt
  • Cukier - 80g
  • Masło - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Śmietana 12%, 18% (lub jogurt) - 3 łyżki
  • Piana:
  • Białka jaj - 5szt
  • Cukier - 70g
  • Owoce - u mnie truskawki i rabarbar  

Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z resztą składników na ciasto. Dzielimy na 2 części. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy połówkę ciasta. Na to układamy owoce - jeden obok drugiego obok siebie, aby zajęły całą blachę.

Białka ubijamy z cukrem wykładamy na owoce. Na górę kruszymy pozostałą połówkę ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Studzimy. Smacznego!

Ciasto można wykonać z innymi owocami, jeśli są bardzo mokre można posypać je delikatnie bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty