Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny
Maamoul (ma'amoul) to kruche ciasteczka z semoliny i masła. Tradycyjne nadziewane daktylami lub orzechami, u mnie z migdałami i bakaliami. Są bardzo kruche, delikatne i przepyszne!
Składniki (na ok 30 ciastek):
- Ciasto:
- Masło - 250g
- Mleko - 120ml
- Semolina - 500g (jeśli nie macie, można użyć kaszy manny)
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 1/4 szklanki
- Przyprawa mahlep - 1 łyżeczka (można zastąpić mielonymi gorzkimi migdałami)
- Nadzienie:
- tradycyjnie pasta daktylowa lub orzechy, a u mnie:
- Migdały siekane - 80g
- Żurawina suszona - 80g
- Rodzynki - 80g
- Skórka cytrynowa - 2 łyżeczki
- Miód - 1 łyżka
Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem
podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem
zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (używałam
miksera z końcówką do zagniatania ciasta).
Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby
semolina napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie
można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można
dodać trochę mleka i wymieszać.
Do formowania ciastek tradycyjnie używa się takich foremek - można je
kupić w sklepach arabskich. Oczywiście można ciasto formować ręcznie,
ale nie będzie miało wtedy wzorków.
Farsz:
Rodzynki i żurawinę zalewamy na pół godziny odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z migdałami, skórką pomarańczową i miodem. Farsz jest dość sypki, ale spokojnie można nadziewać nim ciastka.
Odrywamy kawałek ciastka, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Kiedy jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia.
Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia, najlepsze są następnego dnia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciastka mogą dość długo leżeć w zamkniętym pojemniku. Są jednak tak pyszne, że znikają od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz