Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

Maamoul (ma'amoul) to kruche ciasteczka z semoliny i masła. Tradycyjne nadziewane daktylami lub orzechami, u mnie z migdałami i bakaliami. Są bardzo kruche, delikatne i przepyszne!  

Składniki (na ok 30 ciastek):

  • Ciasto:
  • Masło - 250g
  • Mleko - 120ml
  • Semolina - 500g (jeśli nie macie, można użyć kaszy manny)
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Przyprawa mahlep - 1 łyżeczka (można zastąpić mielonymi gorzkimi migdałami)
  • Nadzienie:
  • tradycyjnie pasta daktylowa lub orzechy, a u mnie:
  • Migdały siekane - 80g
  • Żurawina suszona - 80g
  • Rodzynki - 80g
  • Skórka cytrynowa - 2 łyżeczki
  • Miód - 1 łyżka

Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (używałam miksera z końcówką do zagniatania ciasta).
Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby semolina napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.

Do formowania ciastek tradycyjnie używa się takich foremek - można je kupić w sklepach arabskich. Oczywiście można ciasto formować ręcznie, ale nie będzie miało wtedy wzorków. 


Farsz:
Rodzynki i żurawinę zalewamy na pół godziny odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z migdałami, skórką pomarańczową i miodem. Farsz jest dość sypki, ale spokojnie można nadziewać nim ciastka.


Odrywamy kawałek ciastka, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Kiedy jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.

Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia.

 

Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia, najlepsze są następnego dnia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciastka mogą dość długo leżeć w zamkniętym pojemniku. Są jednak tak pyszne, że znikają od razu. 

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty