Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Lody słony karmel (dla dorosłych - alkoholowe)

 

Lody z likieru słony karmel, z malinami i jagodami. Lekkie, puszyste i bardzo bogate w smaku! Przepis bez użycia maszynki.

Składniki (na 6 porcji):

  • Śmietanka 30% - 400ml
  • Mleko - 100ml
  • Likier słony karmel - 200ml
  • Cukier - 60g
  • Maliny - 200g
  • Jagody - 150g

Połowę śmietanki mieszamy z mlekiem i 50g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, prawie do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Drugą część śmietanki, wraz z pozostałym cukrem ubijamy.
Mieszamy obie śmietanki, dodajemy likier i owoce. Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut masę wyciągamy i mieszamy, aby równo zamarzała. Po 3-4 godzinach masa będzie już bardzo gęsta. Zostawiamy do zupełnego zamrożenia.
Lody gotowe!
Lody najlepiej wyciągać z zamrażarki 5 minut przed podaniem, aby łatwiej było je nakładać.

 

Do moich lodów użyłam Likieru Biały Bocian Słony Karmel. Sprawdził się świetnie ;)
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty