Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Spaghetti ze schabem, pak choi, cukinią i szparagami


Szybkie danie z sezonowymi warzywami, doprawione cząbrem.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Schab - 400g
  • Szparagi zielone - 8szt
  • Cebula - 1szt
  • Cukinia - 1szt nieduża
  • Pak choi - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz
  • pieprz ziołowy, chilli
  • Cząber suszony - 2 łyżeczki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wkładamy go garnka (najlepiej gotować je pionowo tak, aby główki nie były zamoczone). Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.

Schab kroimy w paski, cebulę w wiórka. Smażymy na oleju, pod przykryciem, aż schab zmięknie (u mnie było dobry po 15 minutach, ale to zależy od wielkości kawałków). W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
W tym czasie cukinię ścieramy na plastry (np. obieraczką do ziemniaków). Jeśli jest młoda, można ją ściąć razem ze skórką. Pak choi kroimy wzdłuż, na paski. Dorzucamy do schabu razem z przyprawami (bez cząbru) i dusimy razem jeszcze przez 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy cząber - przy dłuższym gotowaniu, może nadawać zbyt gorzki smak.

Na talerzu układamy makaron razem ze szparagami.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty