Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Spaghetti ze schabem, pak choi, cukinią i szparagami


Szybkie danie z sezonowymi warzywami, doprawione cząbrem.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Schab - 400g
  • Szparagi zielone - 8szt
  • Cebula - 1szt
  • Cukinia - 1szt nieduża
  • Pak choi - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz
  • pieprz ziołowy, chilli
  • Cząber suszony - 2 łyżeczki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wkładamy go garnka (najlepiej gotować je pionowo tak, aby główki nie były zamoczone). Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.

Schab kroimy w paski, cebulę w wiórka. Smażymy na oleju, pod przykryciem, aż schab zmięknie (u mnie było dobry po 15 minutach, ale to zależy od wielkości kawałków). W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
W tym czasie cukinię ścieramy na plastry (np. obieraczką do ziemniaków). Jeśli jest młoda, można ją ściąć razem ze skórką. Pak choi kroimy wzdłuż, na paski. Dorzucamy do schabu razem z przyprawami (bez cząbru) i dusimy razem jeszcze przez 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy cząber - przy dłuższym gotowaniu, może nadawać zbyt gorzki smak.

Na talerzu układamy makaron razem ze szparagami.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty