Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Spaghetti ze schabem, pak choi, cukinią i szparagami
Szybkie danie z sezonowymi warzywami, doprawione cząbrem.
Składniki na 4 porcje:
- Makaron spaghetti - 200g
- Schab - 400g
- Szparagi zielone - 8szt
- Cebula - 1szt
- Cukinia - 1szt nieduża
- Pak choi - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Przyprawy:
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz
- pieprz ziołowy, chilli
- Cząber suszony - 2 łyżeczki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wkładamy go garnka
(najlepiej gotować je pionowo tak, aby główki nie były zamoczone).
Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.
Schab kroimy w paski, cebulę w wiórka. Smażymy na oleju, pod
przykryciem, aż schab zmięknie (u mnie było dobry po 15 minutach, ale to
zależy od wielkości kawałków). W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
W tym czasie cukinię ścieramy na plastry (np. obieraczką do ziemniaków).
Jeśli jest młoda, można ją ściąć razem ze skórką. Pak choi kroimy
wzdłuż, na paski. Dorzucamy do schabu razem z przyprawami (bez cząbru) i
dusimy razem jeszcze przez 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron,
dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy cząber - przy dłuższym gotowaniu,
może nadawać zbyt gorzki smak.
Na talerzu układamy makaron razem ze szparagami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz