Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Surówka z rzepą na słodko

Lekka surówka z rzepą, marchewką i słodkimi suszonymi owocami. Podana od razu po przyrządzeniu jest delikatniejsza, po przegryzieniu bardziej ostra. 

Składniki:

  • Rzepa - 2-3 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Suszona żurawina - 1 łyżka
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku  

Rzepy i marchewkę obieramy i trzemy na wiórki. Dodajemy rodzynki i żurawinę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Pieprzymy do smaku.

Sałatkę odstawiamy do lodówki na pół godziny. Świetnie pasuje do ryby i mięs. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty