Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka z rzepą na słodko

Lekka surówka z rzepą, marchewką i słodkimi suszonymi owocami. Podana od razu po przyrządzeniu jest delikatniejsza, po przegryzieniu bardziej ostra. 

Składniki:

  • Rzepa - 2-3 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Suszona żurawina - 1 łyżka
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku  

Rzepy i marchewkę obieramy i trzemy na wiórki. Dodajemy rodzynki i żurawinę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Pieprzymy do smaku.

Sałatkę odstawiamy do lodówki na pół godziny. Świetnie pasuje do ryby i mięs. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty