Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Surówka z rzepą na słodko

Lekka surówka z rzepą, marchewką i słodkimi suszonymi owocami. Podana od razu po przyrządzeniu jest delikatniejsza, po przegryzieniu bardziej ostra. 

Składniki:

  • Rzepa - 2-3 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Suszona żurawina - 1 łyżka
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku  

Rzepy i marchewkę obieramy i trzemy na wiórki. Dodajemy rodzynki i żurawinę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Pieprzymy do smaku.

Sałatkę odstawiamy do lodówki na pół godziny. Świetnie pasuje do ryby i mięs. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty