Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z oscypkiem i burakiem

 

Sałatka z wykorzystaniem buraków marynowanych w całości, pozostałych po barszczu. Można do niej użyć także pieczonych buraków.


Składniki:

  • Burak marynowany - 3-4 szt (dobrze sprawdzi się także burak pieczony)
  • Sałata - 1/2 główki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Pomidor suszony z oleju - 4 plastry
  • Oscypek - 12 plasterków
  • Pestki dyni do posypania
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy i kładziemy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone w plastry buraki, wiórka cebuli, pokrojone suszone pomidory, kukurydzę i plasterki oscypka. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty