Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z oscypkiem i burakiem

 

Sałatka z wykorzystaniem buraków marynowanych w całości, pozostałych po barszczu. Można do niej użyć także pieczonych buraków.


Składniki:

  • Burak marynowany - 3-4 szt (dobrze sprawdzi się także burak pieczony)
  • Sałata - 1/2 główki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Pomidor suszony z oleju - 4 plastry
  • Oscypek - 12 plasterków
  • Pestki dyni do posypania
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy i kładziemy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone w plastry buraki, wiórka cebuli, pokrojone suszone pomidory, kukurydzę i plasterki oscypka. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty