Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z oscypkiem i burakiem

 

Sałatka z wykorzystaniem buraków marynowanych w całości, pozostałych po barszczu. Można do niej użyć także pieczonych buraków.


Składniki:

  • Burak marynowany - 3-4 szt (dobrze sprawdzi się także burak pieczony)
  • Sałata - 1/2 główki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Pomidor suszony z oleju - 4 plastry
  • Oscypek - 12 plasterków
  • Pestki dyni do posypania
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy i kładziemy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone w plastry buraki, wiórka cebuli, pokrojone suszone pomidory, kukurydzę i plasterki oscypka. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty