Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z oscypkiem i burakiem

 

Sałatka z wykorzystaniem buraków marynowanych w całości, pozostałych po barszczu. Można do niej użyć także pieczonych buraków.


Składniki:

  • Burak marynowany - 3-4 szt (dobrze sprawdzi się także burak pieczony)
  • Sałata - 1/2 główki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Pomidor suszony z oleju - 4 plastry
  • Oscypek - 12 plasterków
  • Pestki dyni do posypania
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy i kładziemy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone w plastry buraki, wiórka cebuli, pokrojone suszone pomidory, kukurydzę i plasterki oscypka. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty