Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Sałatka z fetą, truskawkami i sosem balsamicznym

Pyszne i niebanalne połączenie smaków - rukola, feta, truskawki i zdrowe ziarenka. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Truskawki - 8szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ziarenka do posypania: dynia, sezam, słonecznik i siemię lniane

Rukolę rozdzielamy na 2 talerze. Na niej układamy pokrojone pomidory, paprykę, oliwki, truskawki i kostki fety.
Składniki na sos mieszamy, aż dobrze się połączą. Sałatki polewamy sosem i posypujemy ziarenkami (wystarczy po łyżce na porcję).


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty