Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z fetą, truskawkami i sosem balsamicznym

Pyszne i niebanalne połączenie smaków - rukola, feta, truskawki i zdrowe ziarenka. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Truskawki - 8szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ziarenka do posypania: dynia, sezam, słonecznik i siemię lniane

Rukolę rozdzielamy na 2 talerze. Na niej układamy pokrojone pomidory, paprykę, oliwki, truskawki i kostki fety.
Składniki na sos mieszamy, aż dobrze się połączą. Sałatki polewamy sosem i posypujemy ziarenkami (wystarczy po łyżce na porcję).


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty