Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z fetą, truskawkami i sosem balsamicznym

Pyszne i niebanalne połączenie smaków - rukola, feta, truskawki i zdrowe ziarenka. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Truskawki - 8szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ziarenka do posypania: dynia, sezam, słonecznik i siemię lniane

Rukolę rozdzielamy na 2 talerze. Na niej układamy pokrojone pomidory, paprykę, oliwki, truskawki i kostki fety.
Składniki na sos mieszamy, aż dobrze się połączą. Sałatki polewamy sosem i posypujemy ziarenkami (wystarczy po łyżce na porcję).


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty