Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z fetą, truskawkami i sosem balsamicznym

Pyszne i niebanalne połączenie smaków - rukola, feta, truskawki i zdrowe ziarenka. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Truskawki - 8szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ziarenka do posypania: dynia, sezam, słonecznik i siemię lniane

Rukolę rozdzielamy na 2 talerze. Na niej układamy pokrojone pomidory, paprykę, oliwki, truskawki i kostki fety.
Składniki na sos mieszamy, aż dobrze się połączą. Sałatki polewamy sosem i posypujemy ziarenkami (wystarczy po łyżce na porcję).


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty