Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z fetą, truskawkami i sosem balsamicznym

Pyszne i niebanalne połączenie smaków - rukola, feta, truskawki i zdrowe ziarenka. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Truskawki - 8szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ziarenka do posypania: dynia, sezam, słonecznik i siemię lniane

Rukolę rozdzielamy na 2 talerze. Na niej układamy pokrojone pomidory, paprykę, oliwki, truskawki i kostki fety.
Składniki na sos mieszamy, aż dobrze się połączą. Sałatki polewamy sosem i posypujemy ziarenkami (wystarczy po łyżce na porcję).


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty