Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sorgo burger
Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.
Składniki na 4 szt:
- Na 4 kotlety
- Sorgo - 100g
- Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
- Jarmuż - 10 dużych liści
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Przyprawy:
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
- curry - 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
- Dodatkowo:
- Bułki - 4szt
- Ulubione dodatki, u mnie:
- rukola i roszponka, pomidory, cebula
- jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy
Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na
świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy
blenderem na w miarę gładką masę.
Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.
Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.
Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego
kawałka formujemy kotlet.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.
Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje





Komentarze
Prześlij komentarz