Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sorgo burger


Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów. 

Składniki na 4 szt:

  • Na 4 kotlety
  • Sorgo - 100g
  • Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
  • Jarmuż - 10 dużych liści
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
  • curry - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • Bułki - 4szt
  • Ulubione dodatki, u mnie:
  • rukola i roszponka, pomidory, cebula
  • jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy

Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy blenderem na w miarę gładką masę.

Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.

Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.

Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego kawałka formujemy kotlet.

 

Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.


 Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty