Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sorgo burger
Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.
Składniki na 4 szt:
- Na 4 kotlety
- Sorgo - 100g
- Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
- Jarmuż - 10 dużych liści
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Przyprawy:
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
- curry - 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
- Dodatkowo:
- Bułki - 4szt
- Ulubione dodatki, u mnie:
- rukola i roszponka, pomidory, cebula
- jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy
Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na
świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy
blenderem na w miarę gładką masę.
Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.
Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.
Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego
kawałka formujemy kotlet.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.
Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz