Polecane
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego. Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sorgo burger
Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.
Składniki na 4 szt:
- Na 4 kotlety
- Sorgo - 100g
- Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
- Jarmuż - 10 dużych liści
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Przyprawy:
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
- curry - 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
- Dodatkowo:
- Bułki - 4szt
- Ulubione dodatki, u mnie:
- rukola i roszponka, pomidory, cebula
- jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy
Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na
świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy
blenderem na w miarę gładką masę.
Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.
Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.
Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego
kawałka formujemy kotlet.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.
Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz