Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Naleśniki z twarogiem na słono
Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw.
Składniki:
- Naleśniki (na 12szt):
- Mąka żytnia - 200g
- Mąka pszenna - 40g
- Mleko - 300ml
- Woda - 300ml
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ziemniaki - 4 małe
- Twaróg - 250g
- Cebula - 2 małe
- Szynka -150g
- Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy,
odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej
śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na
oleju cienkie naleśniki.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na
patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie
przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany
szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne
sporo).
Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Komentarze
Prześlij komentarz