Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Naleśniki z twarogiem na słono


Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw. 

Składniki:

  • Naleśniki (na 12szt):
  • Mąka żytnia - 200g
  • Mąka pszenna - 40g
  • Mleko - 300ml
  • Woda - 300ml
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Farsz:
  • Ziemniaki - 4 małe
  • Twaróg - 250g
  • Cebula - 2 małe
  • Szynka -150g
  • Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne sporo).

Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty