Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Naleśniki z twarogiem na słono


Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw. 

Składniki:

  • Naleśniki (na 12szt):
  • Mąka żytnia - 200g
  • Mąka pszenna - 40g
  • Mleko - 300ml
  • Woda - 300ml
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Farsz:
  • Ziemniaki - 4 małe
  • Twaróg - 250g
  • Cebula - 2 małe
  • Szynka -150g
  • Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne sporo).

Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty