Polecane
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego. Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Naleśniki z twarogiem na słono
Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw.
Składniki:
- Naleśniki (na 12szt):
- Mąka żytnia - 200g
- Mąka pszenna - 40g
- Mleko - 300ml
- Woda - 300ml
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ziemniaki - 4 małe
- Twaróg - 250g
- Cebula - 2 małe
- Szynka -150g
- Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy,
odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej
śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na
oleju cienkie naleśniki.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na
patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie
przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany
szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne
sporo).
Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz