Polecane
Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Naleśniki z twarogiem na słono
Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw.
Składniki:
- Naleśniki (na 12szt):
- Mąka żytnia - 200g
- Mąka pszenna - 40g
- Mleko - 300ml
- Woda - 300ml
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ziemniaki - 4 małe
- Twaróg - 250g
- Cebula - 2 małe
- Szynka -150g
- Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy,
odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej
śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na
oleju cienkie naleśniki.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na
patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie
przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany
szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne
sporo).
Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz