Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Naleśniki z twarogiem na słono


Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw. 

Składniki:

  • Naleśniki (na 12szt):
  • Mąka żytnia - 200g
  • Mąka pszenna - 40g
  • Mleko - 300ml
  • Woda - 300ml
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Farsz:
  • Ziemniaki - 4 małe
  • Twaróg - 250g
  • Cebula - 2 małe
  • Szynka -150g
  • Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne sporo).

Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty