Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem

 Pyszne i pożywne śniadanie na ciepło. Pieczony omlet z warzywami i boczkiem. 

 Składniki na 2-3 porcje:

  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka czerwona - 1/2 szt
  • Szparagi zielone - 10szt
  • Jajka - 6szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Mleko - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Szparagi łamiemy i gotujemy 8 minut. Odkładamy.

Na patelni (która nadaje się do piekarnika) smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy pokrojone również w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy ok 2 minuty. Zdejmujemy z ognia.

Jajka mieszamy z mlekiem i bułką tartą, doprawiamy pieprzem i solą.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię, mieszamy. Wykładamy szparagi.


 Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty