Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem

 Pyszne i pożywne śniadanie na ciepło. Pieczony omlet z warzywami i boczkiem. 

 Składniki na 2-3 porcje:

  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka czerwona - 1/2 szt
  • Szparagi zielone - 10szt
  • Jajka - 6szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Mleko - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Szparagi łamiemy i gotujemy 8 minut. Odkładamy.

Na patelni (która nadaje się do piekarnika) smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy pokrojone również w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy ok 2 minuty. Zdejmujemy z ognia.

Jajka mieszamy z mlekiem i bułką tartą, doprawiamy pieprzem i solą.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię, mieszamy. Wykładamy szparagi.


 Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty