Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem

 Pyszne i pożywne śniadanie na ciepło. Pieczony omlet z warzywami i boczkiem. 

 Składniki na 2-3 porcje:

  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka czerwona - 1/2 szt
  • Szparagi zielone - 10szt
  • Jajka - 6szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Mleko - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Szparagi łamiemy i gotujemy 8 minut. Odkładamy.

Na patelni (która nadaje się do piekarnika) smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy pokrojone również w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy ok 2 minuty. Zdejmujemy z ognia.

Jajka mieszamy z mlekiem i bułką tartą, doprawiamy pieprzem i solą.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię, mieszamy. Wykładamy szparagi.


 Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty