Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pieczony omlet ze szparagami i boczkiem

 Pyszne i pożywne śniadanie na ciepło. Pieczony omlet z warzywami i boczkiem. 

 Składniki na 2-3 porcje:

  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka czerwona - 1/2 szt
  • Szparagi zielone - 10szt
  • Jajka - 6szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Mleko - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Szparagi łamiemy i gotujemy 8 minut. Odkładamy.

Na patelni (która nadaje się do piekarnika) smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy pokrojone również w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy ok 2 minuty. Zdejmujemy z ognia.

Jajka mieszamy z mlekiem i bułką tartą, doprawiamy pieprzem i solą.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię, mieszamy. Wykładamy szparagi.


 Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty