Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Ciasto pigwowo-cytrynowe na biszkopcie

 

Idealne ciasto na gorące dni. Biszkopt, jogurtowe pianki i galaretka z listkami mięty. Jest świeżo, lekko i pysznie!

Uwaga! Ciasto jest bardzo proste, ale czasochłonne.

Składniki na blachę 23x38cm:

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Nasączenie np. 3 łyżki rumu
  • Pianka pigwowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Dżem pigwowy (przepis w opisie) - 400g
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Pianka cytrynowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Góra:
  • Galaretka (najlepiej cytrynowa) - 2szt
  • Mięta - 24 liście

Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki i proszek. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Rum mieszamy z przegotowaną wodą 1:1 i nasączamy ciasto.

Pianka pigwowa:
Potrzebny będzie nam dżem z pigwy, najlepiej domowy, np z tego przepisu.
Dżem ucieramy blenderem na gładko. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki i często mieszamy. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Pianka musi być gęsta przed nałożeniem następnej warstwy.

Pianka cytrynowa:
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Z żelatyną postępujemy jak powyżej. Wylewamy na piankę pigwową. Wkładamy do lodówki.

Góra:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Pozwalamy jej lekko stężeć. Powinna być na tyle gęsta, aby nie zlewała się z ciasta, ale na tyle luźne, aby można było swobodnie wsadzić w nią liście mięty. Najlepiej wkładać je wykałaczką. Układałam po 4 na szerokość i po 6 na długość blachy. Dzięki temu każdy kawałek ciasta ma dekorację z liścia.

Wkładamy do lodówki na całą noc. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty