Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto pigwowo-cytrynowe na biszkopcie

 

Idealne ciasto na gorące dni. Biszkopt, jogurtowe pianki i galaretka z listkami mięty. Jest świeżo, lekko i pysznie!

Uwaga! Ciasto jest bardzo proste, ale czasochłonne.

Składniki na blachę 23x38cm:

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Nasączenie np. 3 łyżki rumu
  • Pianka pigwowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Dżem pigwowy (przepis w opisie) - 400g
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Pianka cytrynowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Góra:
  • Galaretka (najlepiej cytrynowa) - 2szt
  • Mięta - 24 liście

Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki i proszek. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Rum mieszamy z przegotowaną wodą 1:1 i nasączamy ciasto.

Pianka pigwowa:
Potrzebny będzie nam dżem z pigwy, najlepiej domowy, np z tego przepisu.
Dżem ucieramy blenderem na gładko. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki i często mieszamy. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Pianka musi być gęsta przed nałożeniem następnej warstwy.

Pianka cytrynowa:
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Z żelatyną postępujemy jak powyżej. Wylewamy na piankę pigwową. Wkładamy do lodówki.

Góra:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Pozwalamy jej lekko stężeć. Powinna być na tyle gęsta, aby nie zlewała się z ciasta, ale na tyle luźne, aby można było swobodnie wsadzić w nią liście mięty. Najlepiej wkładać je wykałaczką. Układałam po 4 na szerokość i po 6 na długość blachy. Dzięki temu każdy kawałek ciasta ma dekorację z liścia.

Wkładamy do lodówki na całą noc. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty