Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z musztardowcem, fetą i gruszką

 

Pyszna i kolorowa sałatka z musztardowcem - listkami o mocnym smaku musztardy. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 2 garście
  • Musztardowiec - 2 garście
  • Pomidory cherry - 4szt
  • Ogórek gruntowy - 1szt
  • Papryka żółta - 1/2 szt
  • Gruszka - 1szt
  • Rzodkiewka - 2szt
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos grecki (gotowy zestaw przypraw) - 1 łyżeczka
  • Pestki dyni do posypania

Musztardowiec (gorczyca sarepska) to roślina z gatunku kapustowatych. Z jego nasion wykonuje się, jak nazwa wskazuje, musztardę sarepską. W kuchni warto także wykorzystywać liście. Mają dość mocny, pieprzny, wręcz musztardowy smak. Musztardowiec występuje w kilku odmianach - moja ma mocno postrzępione, dekoracyjne liście. Jest źródłem wielu witamin, wapnia, fosforu, żelaza, kwasu foliowego. 


Rukolę i musztardowca myjemy, układamy na talerzach. Na zieleninę kładziemy pokrojone warzywa, gruszkę i ser. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami dyni. Musztardowiec nadaje sałatce pikantny smak


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty