Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pierś z indyka pieczona w rękawie

 

Pierś z indyka to niskokaloryczne, lekkie mięso. Aby nie stało się suche, warto dobrze je zamarynować i upiec w rękawie. Takie pieczone mięso to świetny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Pierś z indyka - u mnie 800g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos sriracha - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantne dania)
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Indyka nacieramy marynatą. Najlepiej, aby marynował się całą noc, ale jeśli nie macie takiej możliwości to wystarczą 3-4 godziny.

Indyka wkładamy do rękawa wraz z marynatą. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Rękaw nakłuwamy, aby nie pękł w trakcie pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Wyciągamy, przecinamy rękaw (uwaga na gorącą parę). Dopiekamy jeszcze 10 minut, aby mięso ładnie się zarumieniło.


Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w rękawie jeszcze co najmniej 10 minut - dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Kroimy w plastry. Przed podaniem warto polać mięso sosem z rękawa.

Podajemy z ryżem lub kaszą i warzywami. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty