Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pierś z indyka pieczona w rękawie

 

Pierś z indyka to niskokaloryczne, lekkie mięso. Aby nie stało się suche, warto dobrze je zamarynować i upiec w rękawie. Takie pieczone mięso to świetny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Pierś z indyka - u mnie 800g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos sriracha - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantne dania)
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Indyka nacieramy marynatą. Najlepiej, aby marynował się całą noc, ale jeśli nie macie takiej możliwości to wystarczą 3-4 godziny.

Indyka wkładamy do rękawa wraz z marynatą. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Rękaw nakłuwamy, aby nie pękł w trakcie pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Wyciągamy, przecinamy rękaw (uwaga na gorącą parę). Dopiekamy jeszcze 10 minut, aby mięso ładnie się zarumieniło.


Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w rękawie jeszcze co najmniej 10 minut - dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Kroimy w plastry. Przed podaniem warto polać mięso sosem z rękawa.

Podajemy z ryżem lub kaszą i warzywami. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty