Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Pierś z indyka pieczona w rękawie

 

Pierś z indyka to niskokaloryczne, lekkie mięso. Aby nie stało się suche, warto dobrze je zamarynować i upiec w rękawie. Takie pieczone mięso to świetny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Pierś z indyka - u mnie 800g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos sriracha - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantne dania)
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Indyka nacieramy marynatą. Najlepiej, aby marynował się całą noc, ale jeśli nie macie takiej możliwości to wystarczą 3-4 godziny.

Indyka wkładamy do rękawa wraz z marynatą. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Rękaw nakłuwamy, aby nie pękł w trakcie pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Wyciągamy, przecinamy rękaw (uwaga na gorącą parę). Dopiekamy jeszcze 10 minut, aby mięso ładnie się zarumieniło.


Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w rękawie jeszcze co najmniej 10 minut - dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Kroimy w plastry. Przed podaniem warto polać mięso sosem z rękawa.

Podajemy z ryżem lub kaszą i warzywami. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty