Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pierś z indyka pieczona w rękawie

 

Pierś z indyka to niskokaloryczne, lekkie mięso. Aby nie stało się suche, warto dobrze je zamarynować i upiec w rękawie. Takie pieczone mięso to świetny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Pierś z indyka - u mnie 800g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos sriracha - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantne dania)
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Indyka nacieramy marynatą. Najlepiej, aby marynował się całą noc, ale jeśli nie macie takiej możliwości to wystarczą 3-4 godziny.

Indyka wkładamy do rękawa wraz z marynatą. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Rękaw nakłuwamy, aby nie pękł w trakcie pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Wyciągamy, przecinamy rękaw (uwaga na gorącą parę). Dopiekamy jeszcze 10 minut, aby mięso ładnie się zarumieniło.


Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w rękawie jeszcze co najmniej 10 minut - dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Kroimy w plastry. Przed podaniem warto polać mięso sosem z rękawa.

Podajemy z ryżem lub kaszą i warzywami. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty