Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Karaś pieczony z ziołami

 

Pyszny i prosty sposób na rybę z piekarnika - karaś z ziołami i czosnkiem. 

Składniki:

  • Karaś - 1 oprawiony - u mnie ponad 1 kg
  • Masło - 1 łyżka do środka + trochę do nasmarowania góry
  • Czosnek - 3 ząbki (więcej jeśli ryba ma być bardziej aromatyczna)
  • Tymianek i rozmaryn świeży - po 6-7 gałązek
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka

 
Sprawioną rybę myjemy. Górę smarujemy masłem, układamy kilka gałązek ziół. Środek nacieramy sokiem z cytryny, sypiemy pieprzem i solą. Układamy pokrojone na 3 kawałki masło, ząbki czosnku i gałązki ziół. 


Rybę układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach co najmniej 45 minut. Moja była dość duża i wymagała całej godziny w piekarniku. Ryba wyszła pyszna, aromatyczna, soczysta.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty