Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Karaś pieczony z ziołami

 

Pyszny i prosty sposób na rybę z piekarnika - karaś z ziołami i czosnkiem. 

Składniki:

  • Karaś - 1 oprawiony - u mnie ponad 1 kg
  • Masło - 1 łyżka do środka + trochę do nasmarowania góry
  • Czosnek - 3 ząbki (więcej jeśli ryba ma być bardziej aromatyczna)
  • Tymianek i rozmaryn świeży - po 6-7 gałązek
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka

 
Sprawioną rybę myjemy. Górę smarujemy masłem, układamy kilka gałązek ziół. Środek nacieramy sokiem z cytryny, sypiemy pieprzem i solą. Układamy pokrojone na 3 kawałki masło, ząbki czosnku i gałązki ziół. 


Rybę układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach co najmniej 45 minut. Moja była dość duża i wymagała całej godziny w piekarniku. Ryba wyszła pyszna, aromatyczna, soczysta.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty