Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Cold Brew - kawa idealna na lato!
Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana zimną wodą przez kilka godzin. Jest delikatniejsza, bez goryczki i kwaśności. Spróbujecie - zachwycicie się jej smakiem!
Składniki:
- Kawa ziarnista - 70g (choć widziałam też przepisy na 200g)
- Woda przegotowana, ostudzona - 1l
- Kostki lodu
- Mleko (opcjonalnie)
- Cukier, słodzik lub syrop (opcjonalnie)
Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona).
Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy
wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie
dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin.
Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała
pełny, ale delikatny smak.
Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam
mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni.
Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami
smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem.
Kawę można podawać także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy - będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Do przygotowywania Cold Brew polecamy kawy segmentu specialty o owocowym profilu sensorycznym jak np. Kenia, Burundi, czy Etiopia . Kawa będzie miała wtedy przyjemny profil o intensywnej słodyczy i delikatnej kwasowości. Gramatura 6-7g na 100ml to jak najbardziej odpowiednia doza :) Warto jednak bawić się kawą i szukać idealnej receptury dla siebie. Pozdrawiamy pięknie! ❤
OdpowiedzUsuń❤ dzięki!
Usuń