Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Cold Brew - kawa idealna na lato!


Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana zimną wodą przez kilka godzin. Jest delikatniejsza, bez goryczki i kwaśności. Spróbujecie - zachwycicie się jej smakiem! 

Składniki:

  • Kawa ziarnista - 70g (choć widziałam też przepisy na 200g)
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1l
  • Kostki lodu
  • Mleko (opcjonalnie)
  • Cukier, słodzik lub syrop (opcjonalnie)

Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona). Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin. Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała pełny, ale delikatny smak.

Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni.

Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem.

Kawę można podawać także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy - będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca. 

 

Komentarze

  1. Do przygotowywania Cold Brew polecamy kawy segmentu specialty o owocowym profilu sensorycznym jak np. Kenia, Burundi, czy Etiopia . Kawa będzie miała wtedy przyjemny profil o intensywnej słodyczy i delikatnej kwasowości. Gramatura 6-7g na 100ml to jak najbardziej odpowiednia doza :) Warto jednak bawić się kawą i szukać idealnej receptury dla siebie. Pozdrawiamy pięknie! ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty