Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Cold Brew - kawa idealna na lato!


Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana zimną wodą przez kilka godzin. Jest delikatniejsza, bez goryczki i kwaśności. Spróbujecie - zachwycicie się jej smakiem! 

Składniki:

  • Kawa ziarnista - 70g (choć widziałam też przepisy na 200g)
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1l
  • Kostki lodu
  • Mleko (opcjonalnie)
  • Cukier, słodzik lub syrop (opcjonalnie)

Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona). Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin. Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała pełny, ale delikatny smak.

Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni.

Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem.

Kawę można podawać także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy - będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca. 

 

Komentarze

  1. Do przygotowywania Cold Brew polecamy kawy segmentu specialty o owocowym profilu sensorycznym jak np. Kenia, Burundi, czy Etiopia . Kawa będzie miała wtedy przyjemny profil o intensywnej słodyczy i delikatnej kwasowości. Gramatura 6-7g na 100ml to jak najbardziej odpowiednia doza :) Warto jednak bawić się kawą i szukać idealnej receptury dla siebie. Pozdrawiamy pięknie! ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty