Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z kiełbasą z grilla i płatkami drożdżowymi

 

Sałatka z wykorzystaniem kiełbaski pozostałej po wczorajszym grillowaniu. Jajko, świeże warzywa i musztardowy sos - pysznie i kolorowo. 

Składniki na 2 porcje:

  • Kiełbasa grillowana (u mnie biała) - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Sałatka - 2 garście (u mnie to co miałam w ogródku: roszponka, rukola, musztardowiec)
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Płatki drożdżowe do posypania - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy na ćwiartki.
Składniki na sos mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Na talerzach układamy sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki, kiełbasę i cebulę, ćwiartki pomidorów i jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy płatkami drożdżowymi.



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty