Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kiełbasą z grilla i płatkami drożdżowymi

 

Sałatka z wykorzystaniem kiełbaski pozostałej po wczorajszym grillowaniu. Jajko, świeże warzywa i musztardowy sos - pysznie i kolorowo. 

Składniki na 2 porcje:

  • Kiełbasa grillowana (u mnie biała) - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Sałatka - 2 garście (u mnie to co miałam w ogródku: roszponka, rukola, musztardowiec)
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Płatki drożdżowe do posypania - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy na ćwiartki.
Składniki na sos mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Na talerzach układamy sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki, kiełbasę i cebulę, ćwiartki pomidorów i jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy płatkami drożdżowymi.



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty