Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Sałatka z kiełbasą z grilla i płatkami drożdżowymi

 

Sałatka z wykorzystaniem kiełbaski pozostałej po wczorajszym grillowaniu. Jajko, świeże warzywa i musztardowy sos - pysznie i kolorowo. 

Składniki na 2 porcje:

  • Kiełbasa grillowana (u mnie biała) - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Sałatka - 2 garście (u mnie to co miałam w ogródku: roszponka, rukola, musztardowiec)
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Płatki drożdżowe do posypania - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy na ćwiartki.
Składniki na sos mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Na talerzach układamy sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki, kiełbasę i cebulę, ćwiartki pomidorów i jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy płatkami drożdżowymi.



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty