Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z kiełbasą z grilla i płatkami drożdżowymi

 

Sałatka z wykorzystaniem kiełbaski pozostałej po wczorajszym grillowaniu. Jajko, świeże warzywa i musztardowy sos - pysznie i kolorowo. 

Składniki na 2 porcje:

  • Kiełbasa grillowana (u mnie biała) - 1szt
  • Jajka - 2szt
  • Sałatka - 2 garście (u mnie to co miałam w ogródku: roszponka, rukola, musztardowiec)
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Pomidor - 2szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Płatki drożdżowe do posypania - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy na ćwiartki.
Składniki na sos mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Na talerzach układamy sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki, kiełbasę i cebulę, ćwiartki pomidorów i jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy płatkami drożdżowymi.



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty